Skip to content

1972 Postojna – Hotel Kras

19. 07. 2018
tags:

… kakršnega se spomnim in mimo katerega me je sleherni dan vodila pot v hram učenosti in od tam nazaj na postajo. Pred hotelom pa tedanji boljši vozni park, ki bi bil danes vzor oldtimerjev.

Napis nad vhodom oznanja, da v hotelu poteka 1. zbor gostinsko turističnih delavcev Postojne 1972. Človek bi mislil, da bo tak dogodek zabeležen vsaj v kakšnem lokalnem časopisu, če že ne na republiški ravni, pa ni. Je bil pa 25. oktobra istega leta 20. zbor gostinskih in turističnih delavcev Slovenije v Portorožu. Udeležili so se ga tudi predstavniki hotela Kras. Na zboru so podelili tudi nagrade za najbolj uspel pogrinjek in predstavniki Krasa so zasedli 8. mesto. Prejeli so tudi zlato priznanje za pogrinjek »Malica v kraški kleti«.

Tiste čase hiše niso bile izolirane, klimatskih naprav ni bilo, je bila pa ena največjih kmetij v Postojni prav pod hotelom. Gostje so na veliko prenočevali v tem in drugih hotelih, bungalovih, motelih in še kaj. Poleti je bilo vroče, odpirali so okna, so jih pa tudi zapirali, saj je s kmetije zaudarjalo ne sicer prav do nebes, do sobe hotelskega gosta pa vsekakor.

Na ploščadi pred hotelom so bili poleti plesi. Ker nismo imeli pametnih telefonov in interneta, na televiziji sta bila pa le dva črno-bela programa, ki sta večinoma prenašala seje CK ZKJ ali pa CK ZKS, smo hodili plesat pred hotel. Ko smo dopolnili 18. let, da se razumemo. Mi smo imeli še »horo legalis«. Igral je ansambel Venera.

Na “stebru” je napis z imenom hotela in logotipi ostalih postojnskih podjetij.

Slovarček:

  • Hora legalis: po domače policijska ura, uradno – določen čas, po katerem dijaki ne smejo biti na javnih mestih

Viri:

  • Primorski dnevnik (26.10.1972), letnik 28, številka 8346. URN:NBN:SI:DOC-Y50ZYL86 from http://www.dlib.si

Kraj: Postojna
Datum: 1972
Avtor: neznan
Zbirka: Brane Fatur
Skenirano: 29. 3. 2018
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: