Skip to content

1915 Rakek – Domiceljevi otroci

7. 09. 2018

V kovčku s fotografijami mi je vzbudila pozornost stara fotografija otrok, posneta med prvo svetovno vojno. Kovček je iz zapuščine mojega sorodnika Uroša Domicelja. V njem je shranjeno marsikaj zanimivega. Počasi sem zbiral podrobnosti in ugotavljal, čigavi bi lahko bili otroci na sliki. Nazadnje sem le ugotovil, da je bil Uroš nečak Maksa Domicelja st. z Rakeka. Sklepam, da so na sliki Maksovi otroci. Poslana je bila kot dopisnica najverjetneje njihovi materi Lojzki, Maksovi ženi na Rakek. O Domiceljevih je že kar nekaj napisanega v Starih slikah. Kraj posnetka je dejansko neznan, v naslovu sem se odločil kar za Rakek.

Od kod je bila poslana fotografija in kdo jo je poslal, lahko samo domnevam, saj nisem mogel razbrati rokopisa v nemščini. Morda je bila poslana z Gradca (Graz), ker sem edino to besedo zanesljivo razbral iz rokopisnega sporočila. Pri tem sem se spraševal, če niso morda doma posneto fotografijo uporabili kot dopisnico, lahko pa so bili otroci tudi pri kom na obisku in so jih tam fotografirali med igro z železnico. Na sliki so Aleks, Jelka in Maksi, kakor je zapisano nad njihovimi glavicami. O njih praktično ne vem ničesar, ker se z Urošem nismo nikoli pogovarjali o tem. Na sliki je videti na levi v ozadju otroško posteljo, zelo zanimiv pa je vlakec na tirih z železniško čuvajnico in ročičnim signalom na okrogli mizi v ospredju. Lokomotiva in trije vagoni so kar natančno izdelani. Že proti koncu devetnajstega stoletja so začeli izdelovati take vlakce iz pločevine. Desno od čuvajnice leži ključek, s katerim so navijali lokomotivo z mehanizmom. Kakšno veselje so morali imeti s tem vlakcem Domiceljevi otroci, še posebno dečka. Mi smo dobrih trideset let kasneje v našem otroštvu lahko le sanjali o čem takem.

Aleks ima na posnetku približno sedem let, sedi na stolu, z rokami je naslonjen na mizo, pogled je uprl navzdol ali pa je pravkar zaprl oči. V Starih slikah smo ga že spoznali v njegovih zrelejših letih, pa tudi na smučeh in kot nogometaša ter morda še kje.
Jelka ima tu dve leti, v svetli oblekici so jo posadili kar na mizo. Na ljubki glavici ima zavezano rutko. Zdi se nekoliko zamišljena, kakor da je vlakec ne zanima kaj dosti. Zazrla se je nekam naprej, kakor da je nekaj drugega pritegnilo njeno pozornost.

Maks ml. oziroma Maksi ima na sliki šest let, enako kakor bratec Aleks je tudi on lično napravljen. Z levo roko je naslonjen na sabljo, ki so mu jo očitno nadeli za fotografiranje ali pa jo je imel za igro. Žal je preminil že pri devetih letih, kar je razvidno iz rodoslovnih podatkov.

Dopisnica je bila naslovljena na blagorodno gospo Domicelj (Wohlgeborene Frau). Pečat na znamki je slabo čitljiv, dobro pa je viden pravokotni pečat cenzure – c. kr. vojaške cenzure (k. u. k. Militärzensur), ki je med prvo svetovno vojno vestno cenzurirala tudi to pošiljko.

Slovarček:

  • c. kr. vojaška cenzura: cesarsko kraljeva vojaška cenzura

Viri:

Kraj: neznan (Rakek)
Datum: leta 1915
Avtor: neznan
Zbirka: Urošev kovček
Skenirano: 24. 8. 2018
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: