Skip to content

1930 Rakek – Razglednica Domicelj

7. 11. 2011

Črki VK v spodnjem desnem kotu fotografije nam povesta, da je fotografiral Vekoslav Kramarič, ki je v letih 1928 do 1947 s fotoaparatom prehodil naša kraje ter posnel nešteto dragocenih fotografij. Seveda se je ustavil tudi na Rakeku in v sončnem dnevu, najverjetneje okrog leta 1930, naredil posnetek Domiceljeve hiše in dogajanja pred njo. Domiceljeva hiša v skoraj enaki podobi stoji še danes.

Domicelj je imel špedicijo, trgovino na debelo in gostilno.
____________________________________________________________

V okolici Cerknice, predvsem v Menišiji so bili pred prvo svetovno vojno vsakoletni manevri avstro-ogrske vojske, na katerih je sodelovala tudi cesarska visokost kot opazovalec. In tako izve visokost, da se toči vsak četrtek na Rakeku pri Domicelju pristno plzensko pivo. In plzensko pivo prija cesarski visokosti.

»Družba z visokostjo sedi pri eni mizi, pri drugi pa sedita cerkniški sodnik Jerala in njegov tršati prijatelj Ernest Šerko. Beseda teče in plzensko pivo teče. Vrček za vrčkom se prazni in natoči na novo. Vse je živahno in razgibano. Pri Jeralovi mizi prične Ernest vstajati in se čez par hipov vrača. To se ponavlja. A Jerala sedi in se ne gane. Vrček plzenskega in še enega. Tudi družba okrog cesarske visokosti ni lena. Tudi tu kopne vrčki in Domicelj je moral nastaviti nov sodček, jasno! Pri eni mizi cesarska visokost in njegova družba, pri nasprotni Jerala in tršati Ernest. Jerala sedi, Ernest bega vsakih deset minut od mize in se vrača. Pa stopi domačin Domicelj do cesarske visokosti, ko je načela njegova milost deseti vrček češke pijače, in vpraša: »Kako Vam ugajata tale dva nasproti, cesarska visokost?« Cesarska visokost si obriše pene novega vrčka z brk in pravi: »Dobra sta! Ampak debeli, to je možak, suhec pa ne zdrži nič, vedno bega«. Domicelj se hudomušno nasmehne in pove diskretno: »Veste, cesarska visokost, to je drugače, suhemu gre ta reč prepočasi . . . Vselej, ko izgine, potrobi v kuhinji še en vrček, nato se vrne.« Cesarska visokost, vsi adjutanti in generali so z velikim spoštovanjem gledali in opazovali, kako se bodo končali ti silni manevri.

____________________________________________________________


Oseb ne prepoznamo več.


Gospod Aleks Domicelj, sicer trgovec, po duši pa pravi navdušenec in tudi prvi pravi pedagog in organizator nogometnih iger, je znal privabiti mlade za tovrstno športno udejstvovanje. Aleks Domicelj je bil tudi vnet filatelist.


Zadaj levo je napis: Ljubljanska kreditna banka, podružnica Rakek. Cerknica in Rakek sta bila vedno v nekem antagonizmu, nikoli se nista prav dobro razumela. Na Rakeku so imeli banko, pa rampe, pa sodišče, o čemer so Rakovčani govorili, da se o tem Cerkničanom še sanja ne.Pred Domiceljevo hišo stoji moderen luksus avto, kolikor se da razbrati po znaku, je na njem znak Fiat, ki ga je ta avtomobilski koncern uporabljal od leta 1921 dalje.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Rakek
Datum:  okrog1930 – po podatkih Slovenskega etnografskega muzeja med 1928 in 1947
Avtor: Vekoslav Kramarič
Zbirka: 
 Slovenski etnografski muzejzbirka Vekoslav Kramarič – št. fotografije: F0037742
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka razglednice

Dodajte komentar

%d bloggers like this: