Skip to content

1937 Rakek – Domiceljevi

19. 09. 2016

160726389Družinska slika Domiceljevih na vrtu pod njihovo hišo. Zgradila sta jo Matilda in Lovrenc Šebenikar, sorodnika Rudolfa Maistra. Bil je njun nečak. Leta 1903 sta hišo prodala Domicelju, ker sta se odselila z Rakeka.

Po vojni je bila v hiši trgovina Škocjan Rakek, kasneje Nanos Postojna in nazadnje Mercator. V prvem nadstropju je stanovala moja otroška kompanjonka pri igri Meta, v pritličju pa moja bodoča sošolka Jadranka. Na velikem dvorišču smo se velikokrat igrale in vedno sem bila fascinirana nad velikim in lepim vrtom. Včasih je bila odprta tudi klet, ki je bila velika, temačna, hladna in vlažna. Verjetno je bila tudi polna pajkov, ki se jih bojim, zato sem si jo ogledala le od vrat.

Pred vojno je bil oskrbnik – pomočnik pri Domicelju Tone Debevec, ki je bil tako močan, da je lahko hkrati nesel dve 70 kilogramski vreči. Rad je imel konje in jih je čuval. Tako je nemalokrat sam raztovoril moko z vagona na voz in voz lastnoročno odvlekel do trgovine, kjer je moko znosil v skladišče. V gostilni je bil za redarja. Če so možakarji razgrajali, je lastnica samo omenila, da bo poklicala Toneta in že je bil mir. Če se je našel kdo, ki Toneta še ni poznal in je še naprej razgrajal, ga je ta ročno zabrisal ven iz gostilne.


160726389-001V zadnji vrsti ne prepoznamo nikogar, sedi gospa Lojzka Domicelj, rojena Dekleva, poleg nje sedi hči Jelka.

Jelke sem se bala, ker se mi je zdela stroga. Pa ni bila. Kot otrok sem ponos in dostojanstveno držo zamenjala s strogostjo.


160726389-002Aleks Domicelj – imam ga v spominu kot plešastega možaka z očali. Vedno se je vozil v fičku. Pred vojno je bil zelo dejaven v družabnem življenju Rakeka. Bil pa je tudi strasten zbiratelj znamk.

Poleg njega je Maks Domicelj, Lojzkin mož, Aleksov in Jelkin oče.

160726389zS svinčnikom je pisala neznana roka, verjetno Lojzkina, s kemičnim pa Jelkina hči.

Kraj: Rakek
Datum: 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Lenka Gabrenja
Skenirano: 25. 7. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d