Preskoči na vsebino

1910 Križna gora – Shod Orlov

20. 09. 2018

Binkoštna nedelja leta 1910 je bila že 15. maja. Naslednji dan, na Binkoštni ponedeljek, pa so se Orli cerkniško-starotrškega okrožja podali na Križno goro. Oblečeni so bili v kroje, prišli pa so iz Cerknice, Rakeka, Starega trga, Grahovega in Loškega Potoka. Bilo jih je okrog sto, poleg njih pa še številna dekleta in drugi udeleženci, ki jih je poročevalec ocenil na dva tisoč, čeprav je bila po sliki sodeč številka nekoliko manjša.

Pri Sv. Ani, kjer je ena od izhodiščnih točk na Križno goro, sta jih pozdravila župnik Peter Hauptman in načelnik cerkniških sokolov Josip Udovič. Shoda sta bila dva: dopoldan po maši in popoldan pred litanijami. Na slednjem so zbranim govorili še Franc Terseglav iz Ljubljane, P. Bonaventura Savec, kapucin iz Sv. Križa na Goriškem, Jernej Podbevšek iz Cerknice, župnik Hauptmann iz Starega trga in številni mladi Orli. Ljudstvo je bilo izredno navdušeno in Križna gora bo ostala med najlepšimi spomini orlovske organizacije.

Binkošti – ali praznik Svetega Duha so praznični dan po binkoštni nedelji, ko se šteje, da je Jezus poslal svetega Duha nad svoje učence. Precej enostavno povedano.

Franc Terseglav – je ena najvidnejših osebnosti tako imenovanega katoliškega gibanja na Slovenskem; v prvih desetletjih dvajsetega stoletja je veljal v okviru tedanje SLS za privrženca skrajnega levega krila. Učenec Antona Mahniča in Janeza Evangelista Kreka ju je kot samostojen mislec v marsičem prerasel.

Trobenta Simon Gerl in Pudoba, na konju je Jože Vdovč, trgovec iz Loža.
Zastavo drži Ivan Lavrič.
Ob zastavi na desni Škulj iz BP (verjetno Babna Polica).
Ker tega niso znali prebrati niti v lekarni, sem prosila še Miloša, ki je uganko zadovoljivo razvozlal.

Viri:

Kraj: Križna gora
Datum: 1910
Avtor: Josip Šega
Zbirka: Župnišče Stari trg
Skenirano: 13. 11. 2012
Oblika: fotografija nalepljena na karton

No comments yet

Dodajte komentar