Skip to content

1965 Beograd – Svečana obaveza

31. 10. 2018
tags: ,

Beograd, Šolski bataljon veze v. p. 2143-14, 30. oktober 1965, stara kasarna na Dušanovcu. Urejeni in pripravljeni za svečano obavezo: fazani, čeprav ne več prav mladi, od leve: Jure Jaklič, tedaj je bil še študent arhitekture, Miloš Prosenc, slavist in Franc Perko, gozdar. Svečano obavezo smo položili v Šolskem centru veze na Banjici 30. oktobra 1965 dopoldne, še isti dan od 13. do 20. ure pa smo mladi vojaki dobili prvi redni izhod v mesto Beograd.

V Beogradu na služenju v JLA bi se moral javiti 21. septembra 1965, ker pa sem 23. septembra še delal diplomo, sem prišel v vojašnico Šolskeg bataljona za zvezo na Dušanovcu z nekajdnevno zamudo, zvečer 25, septembra. V JLA sem šel takoj po zaključku študija na svojo željo, saj sem želel odpraviti to dolžnost pred redno zaposlitvijo. Ker sem se odločal tako na hitro, so imeli na vojnem odseku v Cerknici prosto le še mesto v radni četi Šolskega bataljona za zvezo v Beogradu. Komandant bataljona je bil Cerkničan, podpolkovnik Viktor Bajc (Bajec). V bataljonu je bil takrat iz našega konca še star vojak Tekavc iz Žilc, za menoj pa je prišel še Egel z Rakeka, ki je odlično slikal in je imel za Dan Republike (29. november 1965) v klubu tudi razstavo.

Ko so nas vojaško uredili: preoblekli, ostrigli na balin, v mednožje nasuli bel prah – verjetno pantakan, so nas ob razporedu povprašali, kaj smo po zanimanju. Ko sem jim odgovoril, da sem gozdarski inženir, so se začudili, pa šta ču sa tobom, došao si kao automehaničar. Pa se je potem vse dobro uredilo, saj sem po prekomandi 8. marca 1966 v Šolski center veze na Banjici (ta se je dve leti prej preselil v Beograd iz Ljubljane) dobil mesto na razglasni stanici, knjižnici in raznašanju časopisov. Najprej pa sem pet mesecev kot telefonist s kolegi soborci na obuki po brdih okoli Beograda, običajno ob košavi (podobno kot pri nas burji) prenašal in razvijal kaleme telefonske žice (vsak je dobil tri kolute) in vzpostavljali zvezo.

Na to staro kasarno na Dušanovcu imam kar nekaj zanimivih spominov. Imeli smo zanimivo stranišče. Na robu kruga je bila kar dolga ozka pokrita stavba z okoli dvajsetimi boksi, čučavci. Pred čučavci je potekal slab meter širok hodnik, pred njim pa nizka stena, tako da se ni videlo na krug kako smo tam zjutraj veselo čepeli. Boksi so bili seveda brez vrat. Ko se nam je zjutraj vsem mudilo tja, kamor gre še cesar peš, smo šli po tem hodniku, se ozirali na levo in gledali kateri boks še ni zaseden, da smo ga hitro okupirali.

Pa še zanimivost, ko je bila napovedana smotra generala, smo veselo čistili na teh čučavcih rumeno oblogo, da so postali lepo beli; vendar obiska generala nismo doživeli.

Zadnjo smotro pred svečano obavezo je pri meni opravil še kolega Jure Jaklič.

Slovarček:

 • svečana obaveza: slovesna zaobljuba, vojaška prisega
 • bataljon veze: bataljon za zvezo
 • Šolski center veze: Učni center za zvezo
 • fazan: posmehljiv naziv za mladega vojaka, zelenec
 • radna četa: delovna enota
 • zanimanje: poklic
 • pantakan: sredstvo za zatiranje škodljivcev
 • pa šta ču sa tobom, došao si kao automehaničar: kako naj si zdaj pomagam s tabo, prišel si kot avtomehanik
 • razglasna stanica: ozvočena oglasna postaja
 • krug: osrednje, veliko dvorišče v vojašnici
 • čučavac: stranišče brez školjke, na katerem se čepi
 • smotra: pregled, kontrola
 • kalem: kolut žice

Kraj: Beograd, kasarna na Dušanovcu
Datum: 30. oktober 1965
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: 8. 10. 2018
Oblika: fotografija
Slovarček izrazov iz JLA: bojans

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: