Skip to content

1962 Cerknica – Časopisni arhiv: Kekec

2. 01. 2019

Preden je začel izhajati Zvitorepec, smo brali stripe v drugih slovenskih časnikih, ki so sicer objavljali le po eno nadaljevanje ali pasico na dan ali na teden, a so vendarle bili kar naklonjeni temu žanru. V časopisu TT se je poleg Mustrovega Zvitorepca pojavljal tudi Cisco Kid, v reviji Tovariš je po vesolju letal Flash Gordon, na sosednji strani so kriminalne zaplete reševali v 87. policijski postaji. V Slovenskem poročevalcu so izhajale slikanice, Medvedek Neewa, Lupinica …, od stripa so se razlikovale po tem, da je bilo besedilo natisnjeno pod risbo in ne napisano v njej. Tudi te je risal Muster, besedilo pa so pogosto napisali domači avtorji.

Pojavila pa se je tudi druga, jugoslovanska konkurenca. Med njimi mladinski časopis Kekec, o katerem bo danes beseda.

Kekca se v Cerknici ni dobilo. V trafiki, ki je bila v pritličju starega poslopja, nekje med Zadrugo in Gorjupovo hišo, je trafikant od naše literature prodajal le Plavi vjesnik. Že na vratih me je prečital in postavil na pult sveži izvod, le tu in tam je rekel: “Danes pa Plavec ni prišel, mogoče bo jutri.” Je bil že kje kakšen sneg ali kaj takega, da so časopisi ostali na napačni postaji.

Kekca so prodajali na Rakeku, kjer je bilo prebivalstvo zaradi železnice, bližnje vojašnice in drugih zgodovinskih okoliščin bolj mednarodno. Zasledil ga je prijatelj Slavko, tudi velik ljubitelj stripov in filma, in me shecal, da sva se neko popoldne odpravila po najnovejšo številko. Na Rakek, v trafiko na železniško postajo, peš! Bil je lep majski dan, najbrž sobota, ali pa smo imeli prvomajske počitnice. Tja sva šla po stari poti, nazaj pa po novi. Kakšne velike razlike ni bilo, ampak daleč, res daleč. Za nazaj sem se nekajkrat opotekel, ker sem beroč stopil v cestno luknjo. Slavko pa je svoj izvod zvil v rolo in ga ni niti pogledal. Posvetil se mu je šele doma, ko je zvečer, v miru, legel čez posteljo in ga počasi, z užitkom prelistal.

Današnja naslovnica prikazuje prav ta izvod. Časopis je izšel 3. maja 1962. Od vseh zbranih izvodov, mi jih je do danes ostalo še natančno sto pet. Tudi zagrebški Plavi vjesnik sem zbiral nekaj let, a mi je vse izvode uničila poplava, ki je potopila klet, v kateri so mi ga ljubeznivo hranili. “Plavac” je bil znan po kakovostnih stripih domačih avtorjev, ki so jih v tem času zelo spodbujali za to zvrst. Tedaj je obstajal še tretji “veliki”, beograjski Politikin zabavnik, ki je objavljal bolj ameriške izdelke (Disney itd.) in je začel kasneje izhajati tudi v slovenščini.

Kekec je poleg stripov objavljal druge, za najstnike zanimive teme: o športu, filmu, zgodovini … Imeli so tečaje francoskega in angleškega jezika, ter organizirali vsedržavna mladinska tekmovanja znanja.

Tu smo prvič srečali Taličnega Toma (Srečni Luka, t. j. Morrisov Lucky Luke), Krcka (v izvirniku Chlorophylle, avtor Raymond Macherot, njegovi stripi iz tega obdobja se danes prodajajo po 200 – 300 evrov za zvezek) in še nekatere druge junake iz takrat sodobne in sveže francosko-belgijske produkcije.

Zelo dobro smo se naučili tudi srbohrvaščine. Strip je res izjemen učni pripomoček pri učenju tujih jezikov.

* * *

Kekec je izhajal v Beogradu od 26. decembra 1957 do 1990. Izdajalo ga je Časopisno in založniško podjetje Borba, natisnjen je bil v štiribarvnem ofsetnem tisku, velikosti formata A4 (kasneje so ga povečali) in je dosegal do 300.000 izvodov naklade. V zaglavju je imel slogan: “Borbin zabavnik za mlade od 7 do 77 godina”, stal je 30 dinarjev in je izhajal ob četrtkih. Tiskali so ga v latinici in cirilici, to vem, ker smo dvakrat ali trikrat prejeli težko berljiv izvod, namenjen drugemu koncu Jugoslavije.

Slovarček:

 • pasica: ena vrsta sličic
 • ofset, offset: tehnologija barvnega tiskanja za večje naklade. Ime offset izhaja iz samega postopka, kjer se motiv tiska posredno prek dveh valjev. Prvi valj z matrico prenese obarvani motiv na drugi, offset valj, ta pa motiv odtisne na podlogo.
 • za mlade od 7 do 77 godina: danes bi zapisali “za mlade po srcu od 7. do 77. leta”

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 1962
Avtor: založnik Borba, Beograd
Zbirka: Bojan Štefančič
Skenirano: 22. 10. 2018
Oblika: publikacija

4 komentarji leave one →
 1. alojzmazij permalink
  2. 01. 2019 08:50

  Bojan,kaj pa izjemni”brača Dalton” kdaj smo se srečali z njihovimi sočnimi zgodbami?

  • bojans permalink
   2. 01. 2019 10:35

   Tudi enkrat sredi šestdesetih. Morris je v strip o Srečnem Luku na humoren način vpletal znane legende iz divjega zahoda, nastopali so Jesse James, Billy the Kid, Calamity Jane, … ampak Dalton Gang alias “braća Dalton” je bila pri nas najbolj priljubljena. Pojavljali so se v vseh stripovskih publikacijah.

Trackbacks

 1. 1963 Cerknica – Na Notranjski cesti | Stare slike
 2. 1957 Rakek – Železniška postaja | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: