Skip to content

1975 Ljubljana – Lesariada

20. 03. 2019

Lesariada leta 1975 je bila 13. in 14. junija v športnem parku na Kodeljevem v Ljubljani. Organizirala sta jo Republiški odbor sindikata delavcev lesne industrije in gozdarstva ter Poslovno združenje LES, pokrovitelj je bil UNILES, tehnično izvedbo pa je prevzelo športno društvo Slovan iz Ljubljane.

Udeležba je bila rekordna, saj je tekmovalo 1800 ljubiteljskih športnikov in športnic iz 53 organizacij. Brestovcem je za las ušla peta zmaga, pristali so na drugem mestu. Osvojili so tri zlate in eno srebrno plaketo. Šahistke so prejele tretjo zlato plaketo. Največje presenečenje so bili strelci, ki so se uvrstili med najboljše posameznike, prvo mesto pa so jim odstrelili delavci GG Postojna. Prvo mesto so dosegle še kegljavke in odbojkarice, razočarali pa so nogometaši in balinarji. In prav slednji so, po moje, na sliki.

Lahko se pa tudi motim, ne bo ne prvič ne zadnjič. Ko sem sliko našla v arhivu starih slik sem bila izredno vesela, saj sem spoznala kar dva na sliki. To ni nepomembno glede na to, da je slika nastala pred skoraj toliko leti, kot jih je potrebnih za penzijo.

Na skrajni levi sem spoznala Nejca in ga vsa vesela obiskala, da bi mi povedal kaj več o lesariadi iz prve roke. Ampak Nejc je rekel, da to ni on. Ker sem trmasta kot osel, nisem popustila, on pa tudi ne. Morala mu je pomagati žena pa še potem nisem bila čisto prepričana, da res ni on. Ostala dva se mi zdita zelo znana, kot skoraj vsi na starih slikah, ne vem pa, kdo sta. Čečkarij na zadnji strani pa tudi v lekarni niso zmogli razvozlati. Je pa gospa na sliki zagotovo Nuša Mlakarjeva. Bila je fejst ženska, kot se rado po domače reče, čeprav je imela težko življenje.

Desni je Darko Mikše iz Cerknice, ki ga je spoznal Miloš.
Levo je Nuša Mlakar z Rakeka.
Lesariada 75. Ostalega pa tudi v lekarni niso znali prebrati.

Slovarček:

 • lesariada: vsakoletne športne igre delavcev lesarstva Slovenije

Viri:

 • Brestov obzornik, glasilo delovne skupnosti, leto IX, številka 93, 30. junij 1975

Kraj: Ljubljana
Datum: 1975
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano:30. 3. 2012
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  20. 03. 2019 07:22

  Zadaj piše:
  Lesariada 75.

  Mlakar / Nuša
  Strle Viktor
  Mikše / Darko

  Levi je pa tudi meni znan ampak ?????

  • Ivan Z. permalink
   21. 03. 2019 07:13

   A ni Klančar Slavc z Rudolfovega?

   • Breda Sikkens permalink
    23. 04. 2019 15:57

    Po moje je Modic

 2. zvonkajeselnik permalink
  20. 03. 2019 14:41

  Lep in postaven moški na desni je Viktor Strle iz Sv.Vida.Tudi lepo se da prebrati njegovo ime na zadnji strani fotografije, seveda le, če ga osebno dobro poznaš.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: