Skip to content

1956 Cerknica – Proti Dolenji vasi

21. 03. 2019

Slika je nastala na takrat še makadamski cesti v Dolenjo vas, malo naprej od Krvavceve hiše. Hruškov drevored, ki ga vidimo ob cesti, je z obeh strani ceste segal vse do Cerknice. V neurju leta 1965 je bil ta drevored skoraj v celoti podrt. V ozadju za hruškami je Kuskova hiša, del Cerknice z zvonikom Župnijske cerkve Marijinega rojstva in Urbancov tabor.

Sončno vreme, sodeč po oblačilih ne pretoplo, je kar klicalo ven iz hiše. Bilo je na nedeljo dopoldan, ko se je Klammerjeva mama Marija vračala domov z nedeljske maše v Župnijski cerkvi Marijinega rojstva, v Cerknici. Otroci, Viktor na kolesu ter Tomaž in Marjan v prikolici, so v spremstvu tete Tončke pospremili svojo babico Marijo Klammer do Dolenje vasi. Kot na vsaki fotografiji je za fotoaparatom praviloma vedno prisotna še ena oseba. Kdo je bil v tem primeru, nam ni uspelo ugotoviti.

Zanimivo je otroško kolo z bočno prikolico. Takih takrat ni bilo dosti, morda je bilo celo edino tako v Cerknici. Če že to ne, pa zagotovo unikatno, vsaj kar se prikolice tiče. Kolo je kupljeno, prikolico pa je naredil oče otrok Viktor Žnidaršič – Bajček, brat našega znanega fotografa Jožeta Žnidaršiča – Bajčka. Bil je človek, ki je znal marsikaj narediti sam in mu rokodelstvo ni bilo tuje. Kakor je videti, je prikolico naredil kot pravi mojster in je očitno dobro služila namenu. Kot večina Bajčkovih, pa je bil tudi glasbeno nadarjen. V 60. letih je poučeval glasbeni pouk v osnovni šoli na Rakeku in Cerknici, kjer je vodil tudi šolski pevski zbor. Z zborovskim petjem v naših krajih se je ukvarjal tudi potem, ko se je z družino preselil Grosuplje, saj je bil v 70. letih zborovodja moškega pevska zbora DPD Svoboda iz Loške doline.

Oblečena v črno je Klammerjeva mama Marija iz Dolenje vasi, otroci na kolesu so njeni vnučki Viktor Žnidaršič, Tomaž Žnidaršič in Marjan Žnidaršič. Za njimi pa stoji Tončka Žnidaršič – Bajčkova, njihova teta.

Viri:

  • Joži Mele

Kraj: Cerknica
Datum: 1956
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 13. 1. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d