Skip to content

1959 Cerknica – Lovci

14. 08. 2019

Spet sem mislila, da nekoga poznam pa mi je njegov sin zatrdil, da to ni on. Prav tako ni prepoznal nikogar drugega. Dejal je, da bolj izgledajo kot Italijani. In če bi pogledala žig na zadnji strani razglednice, bi videla, da so res. Sliko je 7. junija 1959 napravil fotograf Gambirasi iz Mogliana Veneta. Bi pa znala slika nastati v Leskovi dolini.

Njega dni so k nam hodili na lov italijanski petičneži. Večinoma v Lovišče s posebnim namenom Snežnik, ker je blizu. V njem pa živijo tri zveri, ki imajo visok rating pri lovcih: medved, volk in ris*. Od tega ima koristi tudi lovska družina, saj odstrel ni poceni. LPN sodeluje tudi z italijanskimi univerzami, saj tam skoraj ni več velikih zveri, predvsem medveda. Še danes prihajajo tuji lovci predvsem Italijani pa tudi Švicarji, Avstrijci in Nemci. So tudi raznolikih poklicev. Veliko je zdravnikov, odvetnikov, podjetnikov pa tudi duhovnikov, predvsem slovenskih. Kot pravi vodja LPN Jelen Anton Marinčič, pa je politiku skoraj bogokletno priznati, da je lovec, in če že lovi, poćne to na skrivaj. Nekdaj pa je bilo drugače. Spomnimo se Bulca v Afriki.

Tile, po moje, niso kaj dosti lovili. Skoraj vsak ima svoj cigaret, bohvar brez njega in ne mi reči, da žival tega ne zavoha. Tranzistor je igral italijanske kancone in tudi to se daleč sliši. Ko pa so izpraznili še flaškon, so zagotovo tudi sami pritegnili s prelestnimi glasovi. Še stekla lisica bi se izogibala takega šundra.

* Nekdaj je ris naseljeval pretežni del evropskega prostora. Pri nas je živel v gozdovih južne in zahodne Slovenije. V 18. stoletju se je v Evropi začelo krčenje gozdov, leta 1821 so podeljevanje nagrad za ubite zveri razširili z medveda in volka tudi na risa. Neusmiljeno pokončevanje risov se je razširilo tudi v Slovenijo in zadnjega risa na naših tleh so ustrelili leta 1908. V Sloveniji so risa ponovno naselili v Gojitveno lovišče Medved Kočevje. Drugega marca 1973 so iz Slovaške pripeljali tri samice (Vesno, Stefo in Reško) in tri samce (Vitka, Vlaška in Arpada). Ris sodi med strogo zaščitene živalske vrste. Odstrel je mogoč le izjemoma in ga s posebnim pravilnikom predpiše minister za okolje. Zadnjo odločbo za odstrel so izdali leta 2003.

Ni dvoma – Italijani. S tranzistorjem in v obleki na lov, joj, joj, joj.
Manjkati ne smeta niti flaškon in čik.
Desni se mi zdi še najbolj “lovski”.
Sliko je napravil italijanski fotograf, kdo je zapisal podatke, pa ne vemo.

Slovarček:

 • LPN: lovišče s posebnim namenom
 • kancona: v italijanskem okolju popevka, literarno romanska lirska pesem v kiticah, v glasbi večglasna vokalna skladba lahkotnejšega značaja
 • tranzistor: polprevodniški elektronski element s tremi priključki, ki ga uporabljamo za ojačevanje, preklapljanje, uravnavanje napetosti, modulacijo signalov in v številne druge namene, po domače pa prenosni radijski sprejemnik na baterije.

Viri:

Kraj: verjetno Leskova dolina
Datum: 7. junij 1959
Avtor: Foto Gambirasi, Mogliano Veneto
Zbirka: Silvana Orel
Skenirano: 15. 1. 2012
Oblika: fotografija

7 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  14. 08. 2019 07:19

  Prepoznal sem nekaj lovcev LD Cerknica.
  Na skrajni desni s puško stoji Jože Mele iz Zelš, levo od njega prav tako s puško stoji Franc Obreza iz Dolenje vasi. Prvi z leve čepi Jože Borštnik-Pruč iz Dolenje vasi, na skrajni desni pa, s cigareto,(domnevam) čepi France Klančar iz Dolenjega jezera. Vsi so žal že že pokojni.
  Ostalih ne poznam.
  France.

 2. Anonimno permalink
  14. 08. 2019 07:25

  Slikano je verjetno na Polanah.

 3. Anonimno permalink
  14. 08. 2019 08:27

  Hvala.

 4. 14. 08. 2019 11:11

  Mislim, da čepi skrajno desno, s cigareto v ustih, igralec Boris Kralj. Bil je velik prijatelj Franceta Obreza- Cibkovega iz Dolenje vasi ( iz oljarne) in imel vikend na Polanah.

 5. Helena permalink
  21. 08. 2019 19:09

  Skrajno desno čepi Klančar Franc – Mežnarjev iz Dolenjega Jezera

 6. Anonimno permalink
  22. 08. 2019 14:32

  Ne bo držalo takrat še ni bil lovec pa tud podoben mu ni.

  • Anonimno permalink
   22. 08. 2019 17:43

   Desno,ki čepi je najbrž Remžgar Ciril. Živel je v Kopru zato so verjetno lovski gosti prišli z njim.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: