Skip to content

1974 Cerknica – Konjska vprega sredi ceste

26. 10. 2019

Tudi ta slika je nastala v jeseni leta 1974, v sklopu foto krožka osnovne šole Cerknica, katerega mentor je bil učitelj Vinko Toni.

Obstaja možnost, da je slikal kakšen učenec, ki je obiskoval krožek, vendar je večja verjetnost, da je slikal mentor sam. V hipu, ko je zagledal dober prizor na cesti, je že pritisnil na sprožilec. Če bi nekoga šele učil, kaj je treba narediti, bi se voz že odpeljal mimo. Potem ko je bila slika razvita, pa so se lahko v miru pogovorili in tudi kaj naučili iz dane situacije.

Na sliki je voz gumar z vpreženim enim konjem, ki prihaja iz Bavdkovega križišča pri Žajfnici in nadaljuje v smeri proti mlinu. Kdo je fant, ki je pogledal nazaj, ne vemo. Prav tako nismo prepričani, kdo je na vozu. Nekateri Cerkničani se še danes točno spominjajo, kdo je imel včasih konje in kdo je imel vole. Kateri kmet je imel voz z lesenimi kolesi, ki so jih izdelovali kolarji, oziroma kdo je imel že gumarja. Vedo tudi, kdo je bil vedno pokrit s kapo in kdo je vedno nosil klobuk. Tako bi na sliki bil lahko, glede na voz gumar, konja in kapo, France Zakrajšek – Blažičev France iz Male gase oziroma Gerbičeve ulice. Čeprav pa po velikosti bolj spominja na Žana Zgonca iz Kamne gorice pri Svetem Roku. Oba sta imela konje in oba sta bila veliko v akciji. Kot je videti, voz zavija proti mlinu in ne na Malo gaso, tako da sta obe možnosti odprti.

Cibkavo gospodarsko poslopje je prvo pred nami na levi strani. Zadaj za vozom, manjše poslopje so bili Šegovi hlevi. Na njih je tabla za Gerbičevo ulico. Zadaj levo v križišču je Bavdkova hiša. Na njej se vidi tabla z napisom Partizanska cesta, enako kot je še danes. Včasih je bila tukaj v sprednjem delu hiše mesnica s klavnico. Kasneje pa zadaj prizidana tudi mehanična delavnica. Zadaj na desni, preko ceste v križišču vidimo na birtovem vrtu transformator. To je Žajfarjev vrt z vsem poznano gostilno Žajfnco. In spredaj vidimo še del škarpe ob potoku. Danes je slika tega dela Cerknice bistveno drugačna. Škarpe in potoka ni več, Šegovi hlevi imajo novega lastnika. Poslopje je obnovljeno in služi drugačnemu namenu. Tudi table, ki je označevala Gerbičevo ulico, ni več. Imamo novo, pregledno krožišče, ob katerem pa so še vedno transformator, Bavdkova hiša in Cibkavo poslopje, le da so tu vrata zazidana.

Viri:

  • Alojz Meden
  • France Obreza

Kraj: Cerknica
Datum: 1974
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 3. 7. 2019
Oblika: negativ

2 komentarja leave one →
  1. 26. 10. 2019 19:02

    A je na sliki Slavc Tornic?

  2. 26. 10. 2019 21:07

    Kundrov Janez je tudi imel konje,pa eno taksno ali podobno baretko na glavi …po spominu?

Dodajte komentar

%d