Skip to content

1959 Ljubljana – Ledinska imena (1)

27. 10. 2019

Tudi ledinska imena so del našega izročila, ki se izgublja. Vsaka kotlina, vsak greben, vsaka njiva ima svoje ime. Novim priseljencem v naše kraje sploh niso znani. Tudi sam imam težave s poimenovanjem posameznih predelov Cerkniškega jezera in okolice Cerknice.

Že od samega začetka objavljanja prispevkov na Stareslike me je preganjala misel, da bi bilo dobro zajeti tudi ta imena. Večkrat sem poskusil, pomagala mi je tudi Joži, sodelavka skupine Stareslike. Pripravila je ledinska imena za področje okrog Cerknice. A že takrat teh imen nisem mogel prenesti s seznama na zemljevid.

Večkrat sem poskusil, pa sem vsakič naletel na kakšen nov, nerešljiv problem. Nekaj takih, ki se jih še spomnim, sem zapisal:

 • kaj pravzaprav so ledinska imena,
 • kako imena zbrati,
 • kako imena nenarečno zapisati,
 • kako podrobno naj bo poimenovanje, da bo izvedljivo in hkrati dovolj podrobno,
 • kako ločiti imena, ki jih uporablja posamezna hiša, družina, soseska od tistih, ki so splošno uporabljena,
 • kako imena predstaviti, interpretirati, da bo jasno, kateri predel je z njim poimenovan,
 • na kateri vrsti zemljevida bi imena prikazali,
 • kako projekt ledinskih imen omejiti, da bo izvedljivi in končen …
Rešitev sem iskal skoraj deset let. Pravzaprav sem čakal, da bi se mi porodila primerna ideja, ki bi jo bilo mogoče potem tudi realizirati.
In res se je zgodilo. Po naključju sem pri Jožetu v Velikih Blokah zagledal v garaži obešen ta zemljevid. Katastrska gospodarska karta Slovenskega ozemlja je bil takrat še najboljši približek mojih idej in želja. Sklenil sem, da poiščem te zemljevide za celotno področje, ki ga pokrivajo Stareslike in ga nekako objavim na strani Stareslike.

Ja, ta zemljevid ni popoln, ne zadošča prav vsem zahtevam, ki bi jih želel. Je pa kar dober približek in predvsem – je že narejen.

Zemljevid je izdelal Inštitut za geodezijo in fotogrametrijo v Ljubljani na osnovi katastrskih načrtov iz leta 1959. Torej ta imena vsebujejo tudi katastrski načrti. Za objavo na Stareslike so katastrski načrti verjetno preveč podrobni.
Še preden sem našel zgornji zemljevid, sem poskusil zapisati imena, ki se jih spomnim za Begunje iz mojega otroštva kar v Google Maps. Ni bilo enostavno, obupal sem. Rešitev je čisto primerna za posamezne točke, neprimerna pa je za površine. Če na spodnjem zemljevidu povečate področje Begunj, se bodo prikazala imena, ki sem jih vpisal.

Kraj: Ljubljana
Datum: 1959
Avtor: Inštitut za geodezijo in fotogrametrijo v Ljubljani (zemljevid)
Zbirka: Jože Jakopin
Skenirano: 4. 7. 2019
Oblika: zemljevid

3 komentarji leave one →
 1. Valentina permalink
  27. 10. 2019 17:43

  Zanimivo.Čeprav tam kjer piše samo Dolina,torej stara cesta do Selščka so rekli in še rečemo Vikleča dolina in na križišču kjer pot zavije do Kurje doline so Kopitova mama rekli Žabjji London,tam je menda bila včasih mlaka in so jo po vojni zasuli.

 2. 27. 10. 2019 17:52

  Ledinska imena so izjemno pomemben del dediščine! Tak projekt so- za logaško področje, izpeljali slušatelji Univerze za tretje življenjsko obdobje Logatec, pod mentorstvom Mirana Nagodeta. Rezultati so odlični, zadeva je dostopna na internetu!

 3. 28. 10. 2019 14:41

  Ledinska imena / hišna oz. domača imena in hišne številke so zelo pomembna pri sestavljanju rodovnikov. Po vaseh živi veliko družin z istim priimkom, ki so ponavadi tudi v sorodu, vendar iz različnih vej.

Dodajte komentar

%d