Preskoči na vsebino

1974 Cerknica – Zapornice pri Rutarjevemu mlinu

25. 10. 2019

Slika je bila posneta v sklopu foto krožka osmarjev iz Cerkniške šole. Predvidevamo, da jo je posnel mentor Vinko Toni. Vendar so to zgolj ugibanja. Nastala je iz iste točke ob potoku, kot smo že objavili sliko foto krožka (3).

Take vodne idile danes žal ne vidimo več. Mlin ne obratuje več, potok Cerkniščica pa je speljan po novi strugi.

Na vhodu v Rutarjev mlin (po domače “maln”) je bil Rutarjev most, ki ga na sliki ni videti. Na vrtu z leve strani vidimo skedenj (večje poslopje) in hleve (manjše poslopje). Sledi Rutarjev jez z zapornicami. Betonski zid je vogal Rutarjevega mlina. Rutarjeva domačija je bila na otoku in je imela še en jez na drugi strani za obratovanje žage. Mlin in žaga sta imela vsak svojo turbino na vodni pogon. V sklopu domačije so imeli še stanovanjsko hišo, kozolec, čebelnjak in samo na lesenih stebrih je stalo veliko pokrito skladišče. Kot rezervno skladišče pa so po potrebi uporabili gospodarsko poslopje za župniščem. Po domače so to imenovali “farovška štala”, današnji mladinski center. Lastnik, pisal se je Logar, vendar veliko bolj poznan kot Rutar, je naredil jez, mlin in žago vse na svojem vrtu. Mlin je bil za tiste čase kar napreden in moderen. Pripeljan je bil iz Švice in imel je več mlinskih kamnov.

Žito so vozili mleti od vsepovsod: iz Vidovske planote, Blok, Velikih Lašč in celo iz Ribniške doline. Kmetje iz okolice mlina so žito pripeljali kar v kareti – dvokolnici, iz oddaljenih krajev pa z vozovi. Zaradi velikega prometa v mlinu nisi dobil moke iz svojega žita, ampak so izvajali menjave. Na menjalni dan so bile okrog mlina dolge kolone z vozovi. Vsako pripeljano žito so najprej stehtali. Po določeni tabeli si je nato mlinar z “merco” najprej vzel določeno količino žita za plačilo mletja. Nato so ostalo količino žita, zopet po tabeli in po dogovoru z lastnikom, zamenjali za moko. Za 100 kg žita si tako lahko dobil cca. 4o kg bele moke, ali cca.50 kg enotne-mešane moke ali pa cca. 150 kg otrobov za živino. Črna moka je bila takrat najcenejša.

Gospodinje iz Tabora, Velike in Male gase, okolice Svetega Roka in tudi od drugod, so doma iz svoje moke zamesile testo za kruh. Preden je testo vzhajalo, so ga v peharjih odnesli v Gorjupovo pekarno v center Cerknice. To so lahko naredili vsak dan do pol desete ure zjutraj. Ob testu so morali pustiti več listkov z napisanimi svojimi imeni. V pekarni so testo dali najprej vzhajati. Potem so ga glede na količino in želje, razdelili na hlebčke ali štruce. Na vsak kos so dali listek z imenom lastnika in kruh spekli. Ko se je kruh ohladil, so ga lahko po šestnajsti uri popoldan prišli iskat. Čakal jih je zložen in označen v stelaži na hodniku. Peko kruha si plačal ob prevzemu. Pri Gorjupu so pekli vsak dan, vendar so gospodinje kruh pekle le dvakrat na teden.

Potok ob mlinu je bil tudi prvo kopališče za otroke iz okolice Tabora in Svetega Roka. Voda je bila plitva in zato dokaj varna. Otroci so se v potoku tudi igrali, lovili rake in manjše ribice-kapeljne. Te so potem nataknili na trnek, in če je bila sreča mila, se je ujelo tudi kaj večjega. Rutarjev jez pa se je pozimi spremenil tudi v drsališče. Zaradi mirne vode v jezu je ta najhitreje zamrznila. Spomin na zgodbo iz zamrznjenega jeza s srečnim koncem. Ko je pritisnil mraz in je voda zamrznila, je bilo treba nekako ugotoviti, če je led že dovolj debel in varen za drsanje. Pa so starejši fantje odločili, da ga je treba preizkusiti. Zato so na led postavili manjšega, suhcanega dečka, in pripravljeni čakali, da ga ob morebitnem vdrtju takoj potegnejo iz vode na suho. In enkrat se je udrlo … vendar se je vse dobro končalo.

Ob potoku je bila višja kamnita škarpa. Pred nekdanjo gostilno “Žajfnco” pa je bil vstop v potok položen in bil tako prilagojen napajanju živine. Kmetje pa pri šanku. To se je dogajalo do poznih šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Viri:

  • Alojz Meden

Kraj: Cerknica
Datum: 1974
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 3. 7. 2019
Oblika: negativ

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: