Skip to content

1957/58 Stari trg – Življenje v internatu

12. 12. 2019

Ta lepi šopek mladih deklet je nastal spomladi leta 1958. Takrat je nekaj gojencev iz internata končalo fotografski tečaj, ki ga je vodil Jože Berglez in znanje je bilo treba uporabiti v praksi. Dekleta in fantje iz internata pa so se radi postavili pred objektiv. Tako je neko nedeljo izmed mnogih nastala tudi ta slika. Fant, ki jih je motiviral, je vedel, kaj dela. Najbrž jim je tudi kaj smešnega povedal, ker so dobro razpoložene. Na fotografiranje so se pripravile. Oblekle so boljša oblačila in se lepo sfrizirale. Tudi modni dodatki ne manjkajo. Albina si je nadela črn lakast pas, Marija pa ogrlico, zdi se mi, da jo imata tudi Minka in Tilka.

Ko sem leta 1958 prišla v internat, je nekaj deklet in fantov s fotografij junija istega leta že končalo četrti razred nižje gimnazije. To so bili Minka Mulh, Tilka Konc, Ivana Šoštarič, Viktor Troha, Franc Mlakar in Janez Rigler. Moja generacija pa je startala s šestim razredom osemletke. Še vedno pa so bile eno leto z menoj v internatu: Albina Lipovec, Milka Benigar, Marinka Gradišar in Marija Troha. Mi smo bili otroci v primerjavi s temi dekleti, saj so bile stare že šestnajst, sedemnajst let. V razredih povojne generacije je bilo kar več letnikov skupaj (1940 – 1944). Tudi v mojem razredu smo bili otroci rojeni od 1944 do 1947. Učenci z Babnega Polja so doma hodili šest let, nato pa so tisti, ki so imeli možnost, nadaljevali šolanje na nižji gimnaziji v Starem trgu, ostali pa so se zaposlili.

Domov smo hodili zelo poredko, internat je postal naš drugi dom. Večji del dneva smo se zaposlili s šolo ali s pripravami nanjo s popoldanskimi učnimi urami. Naša stalna vzgojiteljica je bila Marija Mlakar, ki je tudi stanovala v internatu. Pri učnih urah pa so se menjavali tudi ravnateljica Justa Krajc – naša druga mama in učitelji iz šole. Dečki in deklice smo bili v ločenih učilnicah. Vzgojitelj je imel mizo v učilnici dečkov, ker so bili bolj nemirni in radi kaj ušpičili, če se je le dalo.

V prostem času smo hodili na sprehod, se igrali igre z žogo – najbolj priljubljena igra je bila Med dvema ognjema, ali pa raziskovali bližnji hrib Ulako. Vedeli smo za vsako slivo, jablano, hruško ali oreh, ki je rasel na njenem pobočju. Za nas je bila Ulaka kot pogrnjena miza – vedno se je kaj našlo za naš želodček. Minka in njene kolegice pa so rade hodile sedet na klopico ob javni tehtnici v bližini Gabra, kjer so tehtali živino, vozove, tovornjake … in se dolge ure pogovarjale, najbrž ne samo o šoli, ampak tudi o njihovih skritih simpatijah. Zvečer smo hodili v TVD Partizan k večerni telovadbi, ločeno dečki posebej deklice posebej. Deklice sta vodili Danica Intihar in Zora Žnidaršič.

Nedeljo pa smo preživeli približno takole. Malo dlje smo spali, se pražnje oblekli in šli k učnim uram. Po dobrem nedeljskem kosilu (Rezka Šraj je bila dobra kuharica, za moj okus je naredila čudovite polpete. Tudi sama jih večkrat naredim, pa se mi zdi, da niso nikoli tako dobri kot njeni.) je bil skoraj vedno voden sprehod v bližnjo okolico. Spremljal nas je eden od vzgojiteljev ali pa ravnateljica. Po sprehodu smo šli ob treh navadno v kino, če smo imeli denar za vstopnico. Starejša dekleta so si pri blagajni poleg vstopnice kupile še filmski list, kjer je bila napisana kratka vsebina predvajanega filma in slike. Tudi v Starem trgu je bila takrat poplava najbolj znanih holivudskih filmov. Poznala sem vse svetovne filmske igralce. Svoje vedenje o njih sem si bogatila tudi s pomočjo revije Filmski svet.

V internatu mi je bilo lepo – to so bila moja najbolj brezskrbna leta. Ko sem po desetih letih nastopila službo v OŠ Stari trg, se mi je zdelo, kot bi prišla domov. Dobro sem poznala Stari trg in bližnje vasi ter veliko ljudi.

Čepijo dekleta iz Babnega Polja:

 • Marija Troha,
 • Minka Mulh in
 • Tilka Konc (ob nepravem trenutku jo je premagal smeh, pa se je sklonila).

 • Zadaj stoji Albina Lipovec (Babno Polje),
 • pred njo so Milka Benigar (Ilirska Bistrica),
 • Ivana Šoštarič (Babno Polje) in
 • Marinka Gradišar (Bločice).
Nad nekdanjim gasilskim in sedanjim lovskim domom ob stezi, ki vodi na Mandrge in Ulako so se fotografirali:

 • Janez Rigler z Bloške Police,
 • Tilka Konc,
 • Viktor Troha,
 • Minka Mulh in
 • Franc Mlakar iz Babnega Polja.
Vsi so bivali v internatu in leta 1958 končali nižjo gimnazijo.

Slovarček:

 • sfrizirati: lepo oblikovati pričesko

Viri:

 • ustni vir: Minka Mulh por. Lekan

Kraj: Stari trg
Datum: junija 1957 in 1958
Avtor: 1957 je fotografiral Jože Berglez, 1958 pa eden od tečajnikov.
Zbirka: Minka Lekan
Skenirano: 12. 11. 2019
Oblika: 2 fotografiji

2 komentarja leave one →
 1. 12. 12. 2019 07:56

  Najbrž internatarji tistega časa niste vedeli, kaj si mislimo in tudi govorimo “zunanji”, ki smo šli po šoli (peš, nekateri kar daleč) domov in delat na njivo ali v gmajno: “Joj, blagor se internatarjem, ki jim ni treba delati! Njim se pa res godi! Kako jim je lušno!” Pa če bi poskusili tudi sami, nam mogoče ne bi bilo več tako všeč…

Trackbacks

 1. 1957/58 Stari trg – 6. razred | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: