Skip to content

1936 Rakek – Balinišče pri Hermini

11. 12. 2019

Gospod Andrej Mekina mi je povedal, da je bilo balinišče pri Hermini prej kot pri Faturju in je obstajalo vsaj do leta 1975. Bi se ga morala spomniti, pa se ga ne.

Balinanje je star šport. V Turčiji so našli krogle iz leta 9000 pred našim štetjem, ne morejo pa dokazati, da so bile namenjene balinanju. Tako kot ne morejo dokazati, da je bila Noetova barka na gori Ararat. Naslednje krogle so našli v egiptovskih sarkofagih, so 4000 let mlajše in bližje dejstvu, da so športni rekvizit. Nekaj tisoč let kasneje so Grki s kroglami vadili – metali so jih v daljino. Rimljani so igro nekoliko spremenili. Igralec je moral s kroglo zadeti fiksen stoječ predmet, ki je sčasoma postal okrogel in premičen. To je bil predhodnik balinca. Krogle so bile kamnite, lesene pa tudi vrvene. Rimske legije pa so igro ponesla širom pokrajin, ki jih je osvojil rimski imperij.

Desno od balinišča je bila gostilna. Tam se je pilo in jedlo in za sedmino ni bilo boljše gostilne. Hermina je bila poštena ženska, in če je bil na sedmini golaž, pa ga je kaj ostalo, so ga dali za domov. Se spomnim, ko je umrl stric, smo vsi deset dni golaž jedli. Potem pa ene par let nič več.

Zgodbo mi je povedal sosed, s katerim sta bila z atom pogrebca. Ata po gostilnah ni hodil, samo k Hermini je šel na sedmino, kadar je bil pogrebec. In po nekem pogrebu ga je tam uzrl Herminin zet, ki pa stanuje nasproti nas in ga veselo pobaral:
– O, sosed, tebe pa ne vidim dostikrat pri nas.
– Umri, pa bom prišel, mu je odvrnil ata.

Smisel za črni humor je, kot kaže, prišel z geni po njegovi strani.

Opazovalcev je veliko. Nekateri so se od navijanja tako utrudili, da so se posedli na hlode.
“Zdejle ga bom zbu pa bomo zmagal.”

Viri:

  • Letnikoski, S. Mnenja in stališča balinarjev o balinanju, diplomsko delo. Ljubljana: Fakulteta za šport, 2014.

Kraj: Rakek
Datum: 1936
Avtor: Lado Strohsack
Zbirka: Strohsack
Skenirano: 18. 8. 2011
Oblika: skenirana datoteka

One Comment leave one →
  1. 12. 12. 2019 07:12

    Odličen prispevek in fotografija!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: