Skip to content

1951 Rakek – Smučarji

10. 03. 2020

Člani Fizkulturnega društva Rakek so smučali na Kilovcu na Rakeku. Ni bila tekma, bilo je športno druženje. Glede na težka leta po vojni imajo kljub temu dobro smučarsko opremo. To je načeloma pomembno, ni pa vse. Važno je, da znaš to opremo uporabljati.

Po vojni so strašno radi poudarjali, kako je šport pomemben, sploh za mladino in njen zdrav razvoj in naj se mladina v čim večji meri športno udejstvuje. Oprema je bila pa draga kot suho zlato. Samo ne za vse! Imela sem kolega, ki je zelo rad smučal. Imel je polno denarja. Pravzaprav ga je imel njegov oče, ki svojemu ljubljenemu sinu ni ničesar odrekel. In tako mu je nekoč kupil popolnoma novo, najmodernejšo smučarsko opremo. Se mi zdi, da bi je bil tudi Stenmark vesel. In ta moj kolega se je odpravil na smučanje v Val d’Isere al Val Gardeno al Valkarton oziroma nekaj na Val. V novi smučarski opremi, v kateri se je sam sebi narcistično dopadel, ga je sedežnica odložila na vrhu hriba poleg nekega drugega smučarja. Ta je bil oblečen v pulover, žametne pumparice, rdeče štrikane štumfe, obut v nekaj gojzerjam podobnega, smučke pa še take za našponat. Ogledala sta si eden drugega od glave do peta in nazaj, možakar se je nasmehnil in v Križajevem stilu odsmukal v dolino, moj kolega pa počasi odplužil za njim. Melhijad bi rekel: »In odpujsala sta v dolino.« Ja, če znaš, je tudi navadna pooblana dila dobra.

Stojijo:

 • Nevenka Zorc, por. Grom,
 • Marjan Podobnik,
 • neznan.

Čepita:

 • Bogo Pirc,
 • Emil Bombač.

 • Neznana (je pa tako lepa, da bi lahko tudi v “Vesni” igrala),
 • Marjan Polak, brat frizerja Mirka Polaka,
 • Blaž Matekovič,
 • Mirko Polak.

Slovarček:

 • Vesna:”Vesna je črno-beli slovenski film Františka Čapa iz leta 1953. Romantično komedijo si je premierno ogledalo skoraj 95.000 gledalcev in sodi med najbolj gledane slovenske filme. Dogaja se v Ljubljani in na letališču v Ljubljani (ob današnji Letališki cesti). Nadaljevanje filma z istimi in nekaj novimi igralci so posneli leta 1957, to je film Ne čakaj na maj. Film Vesna je ena izmed prvih slovenskih komedij, ki med svojimi sodobniki, večinoma vojnimi filmi, izstopa po lahkotni tematiki.”

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1951
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Tatjana permalink
  10. 03. 2020 18:23

  Ob Podobniku stoji Franci Vidrih.
  Tista lepa gospodična pa je Marija Grom por. Bilać ( mama Boruta Bilaća).

 2. Tatjana permalink
  10. 07. 2021 17:19

  Eno leto smo tuhtali…..pa je šlo!
  “Informator” pravi, da ni Nevenka Zorc ampak MIlena Nagelj.
  Ni Marjan Podobnik ampak Peter Grbec iz Dovc.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: