Skip to content

1937 Planina – Pirhi in aprilski prazniki

5. 04. 2020

Sem menila, da nas imajo dandanes za neumne, pa vidim, da so jih/nas imeli že od nekdaj. Za barvanje velikonočnih pirhov potrebujemo surova kurja jajca. Le-ta potem skuhamo in pobarvamo v različnih barvah, razen če smo jih že kuhali v čebulnih olupkih. Po novem olupke pred veliko nočjo prodajajo tudi v trgovinah. Je moderno po zdravem barvat jajca, barve so strupene. Lahko jih kuhate tudi v kamilicah, kot sem jih sama enkrat, ampak je bilo škoda vode, kamilic in časa, ker so ven prišla taka, kot so šla not. Moja znanka jih je enkrat skuhala v teranu. Zelo so bila lepa, kot bi bila povaljana v kristale. Ampak za to se mi pa vseeno zdi škoda terana.

Sem malo zašla, grem takoj nazaj. Torej: surova jajca skuhamo, pobarvamo. Hec pa je, kot je videti na razglednici, ko se iz teh pobarvanih jajc zvalijo piščančki. Glih za tolk neumne nas pa res ni treba imet, ker če ne drugega – ni lepo.

Ponavadi je velika noč aprila. Žur s prazniki se prične že v začetku meseca. Vsi veste, kako je bilo 1. aprila luštno, ko si kakšnega nafarbal. Zdaj pa človek nima nobenega veselja več, ko pa nas vsak dan sproti farba vsak, ki ima pet minut časa. K pirhe! Petega aprila je cvetna nedelja. Zelen božič, bela velika noč, kar se je prejšnji teden uresničilo, saj celo zimo ni zapadlo toliko snega kot zadnji dan marca. Mraz je pa še zdaj kot pozimi. Zradi tega in zaradi korone menda procesija odpade. Ja, pa maše tudi.

Teden dni kasneje bo velika noč. Ta je fajn zato, ker se lahko prenažiramo in nas zatem ves teden želodec boli, pa lahko pijemo Rupurut in gremo na dieto, če hočemo še kakšno staro obleko oblečt. Ta drug fajn pa je, da je velikonočni ponedeljek, ko smo frej, vedno na ponedeljek. Teden po veliki noči je pa mala velika noč, botriška ali bela nedelja. Ime izvira iz starokrščanskih časov, ko so novokrščenci ves teden po veliki noči prihajali v cerkev v belih oblačilih. Za belo nedeljo se prihrani nekaj jedi od velikonočnega žegna, tudi drugače je jedilnik podoben velikonočnemu.

Vesele velikonočne praznike vam želim. Pa tudi živijo OF!

“24. III. 1937 – Vesele velikonočne praznike obilo sreče in zabave ter pirhov Ti želim. Tvoj prijatelj – Srčen pozdrav od I. K. – dobro se imej – Enako želim Tvoji kolegici Fani D.”

Razglednica je prišla v Planino pri Rakeku iz Maribora.

Kraj: Planina
Datum: 24. marec 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Tončka Jernejčič
Skenirano: 19. 1. 2015
Oblika: voščilnica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: