Skip to content

1928 Cerknica – Pred Lampetovo hišo na Veliki gasi

6. 07. 2020

Slika je nastala na pločniku pred Lampetovo hišo na Veliki gasi v Cerknici daljnega leta 1928. V tej hiši je nekoč živel urar Franc Lovko, oče nam bolj poznane Lampetove Silve. Še danes je viden na hiši napis Franc Lovko URAR.

Hiša je bila leta 1925 obnovljena in dvignjena za eno etažo. In bistveno drugačna ni niti danes, tudi vrata so ista. Velika okna levo in desno od vrat, še danes nakazujeta na delavnice v tej hiši. Izložbeno okno urarske delavnice je imelo za zaščito kovinsko roleto. Ko je bila le ta spuščena, je bil to tudi zunanji znak, da je delavnica zaprta.

V času nastanka te slike sta bili v hiši kar dve delavnici. Na levo stran je bil urar in na desni čevljar. Svojo prvo urarsko delavnico je takrat imel v Lampetovi hiši Janko Urbanc, oče sedanjega urarja. Janko Urbanc je urarstvo kasneje preselil v tabor in tam še danes vztraja sin Lado Urbanc.

Na desni strani hiše pa je imel čevljarsko delavnico mladi čevljar Jože Petrič. Obrti se je izučil pri starejšem bratu v Selščku in po odsluženem vojaškem roku odprl podružnično delavnico v Cerknici.

Zakaj se je ta pisana druščina zbrala pred Lampetovo hišo, nismo zvedeli. Tri ženske na sredini imajo v rokah belo tkanino in po drži rok sklepamo, da so nekaj vezle ali štikale. Gospa na levi, v temni obleki drži v rokah knjigo. V obleki z naramnicami je nekdanja cerkniška babica. Gospa v pisani srajci je Tončka Zgonc, poročila se je Kramar in je bila teta tako Zgoncovim kot tudi Urbancovim. Kdo je gospa med vrati hiše, nam ni uspelo ugotoviti. Naslonjen na zid ob vratih je čevljar Jože Petrič.

Otroci, nekateri kar bosih nog, so se posedli pred ženske na tla in zvedavo pogledali fotografa. Drugi z leve bi bil lahko takrat petletni Miloš Kravanja, rojen leta 1923. To je bil starejši brat cerkniškega zobozdravnika Borisa. Ob spuščeni roleti stoji na hoduljah dekle, oblečeno v krilo, tako kot vsa dekleta tedaj. Hodulje, po domače se jim je reklo tudi štakore, so največkrat naredili očetje svojim otrokom. Za hojo z njimi si moral imeti dobro ravnotežje.

 • Tukaj smo prepoznali g. Ano Turšič-cerkniška babica, ki je tedaj skrbela za cerkniške novorojenčke. Delala je še 1959 leta, saj je prišla k nam ob mojem rojstvu. To je luštna gospa z visokim čelom, v beli srajci in temni obleki z naramnicami, ki nekaj veze na belo blago.
 • Mogoče sedi pred njo Miloš Kravanja, rojen leta 1923, in je bil starejši brat znanega zobozdravnika Borisa.

Ostalih nismo prepoznali.

 • Prva na levi je v svetli obleki Slava Logar.
 • Druga je Tončka Zgonc, poročila se Kramar.
 • Na zidu sloni čevljar Jože Petrič.
Novejši zapis.

Viri:

 • Nataša Ploskič
 • Lado Urbanc
 • Andrej Zgonc
 • Jože Petrič

Kraj: Cerknica
Datum: 1928
Avtor: neznan
Zbirka: Nataša Ploskič
Skenirano: 20. 10. 2019
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. 6. 07. 2020 07:58

  Prav škoda bi bilo, če ne bi ničesar zapisali tudi o cerkniških urarjih!! Pa kakšna slika in poleg oseb tudi čudovita vrata.

 2. Anonimno permalink
  6. 07. 2020 09:32

  Če je v prvi vrsti drugi od desne Miloš Jeranče, rojen leta 1929 bi slika morala biti datirana na poznejše leto.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: