Preskoči na vsebino

1957 Rakek – Železniško skladišče

7. 07. 2020

Iz železniških načrtov, ki jih je daroval gospod Karel Rustja iz Ljubljane, je razvidno, da so bili načrti za skladišče napravljeni leta 1940. Ker je že leta 1943 župan Mihevc ugotovil, da je za potrebe italijanske vojske to skladišče premajhno sklepam, da so ga zgradili nekje med 1940 in 1943.

Promet na železniški postaji Rakek je bil množičen. V letu 1957 se je vkrcalo 144.426 potnikov. Prepeljali so 187.534 ton blaga, od tega je bilo na tej postaji naloženega 50.886 ton in razloženega 136.648 ton.

V TOZD za transport Postojna je spadala tudi TKS Enota Rakek. V okviru TKS je deloval tudi ŽAP (železniški avtomobilski promet) s kapaciteto od štirih do petih kamionov.

TKS DE Rakek je bil zbirni center za kosovne pošiljke iz bližnjih in bolj oddaljenih krajev, kjer ni bil razvit oziroma primeren železniški promet (Reke, Opatije-Matulji, Ilirske Bistrice, Pivke, Postojne, Logatca, Idrije, kasneje tudi Nove Gorice.) Zajemal je dostavo in odvoz blaga po trgovinah, na primer takratni Nanos, Peko, Borovo, Liv itd.

V skladišču Rakek se je zbiralo blago, pripeljano s kamioni ŽAP ter kamioni samih proizvajalcev Goranprodukt Čabar, Kovinoplastika Lož in še drugih, ki so ušli iz spomina. Nakladalo se je v tako imenovane ranžirne vagone za celo Jugoslavijo: Zagreb glavni kolodvor, Zagreb zahodni kolodvor, Beograd, Vinkovci, Sarajevo, Niš, Skopje, Ljubljana-Moste.

TKS DE Rakek je bila odprta tudi za vagonske pošiljke za notranji kot tudi mednarodni promet. Vagonske pošiljke lesa je bila predvsem namenjene v Brest Cerknica, medtem ko je Novolit Nova dobival stiropor za izdelavo izolacijskih plošč.

Tudi možak na sliki gre po prispelo pošiljko. Pa ni domačin. Naši niso hodili v “hmašnem gvantu” v skladišče.

Ko smo naročili štedilnik na drva iz Murske Sobote, so ga pripeljali z vlakom in prevzeli smo ga prav tu. Kot kaže, je bil promet res pester, saj kar nekaj ljudi prevzema svoje pošiljke.

Lesene stavbe ni več. Tu je zdaj asfaltirana klančina, na kateri ima ženska desetina PGD Rakek vaje. Kadar jih nima v gasilskem domu. Na drugi strani stavbe, le kot zanimivost, so vrata, ki so vsa porisana in popisana z grafiti. Med drugim piše tudi »Udovič je mona«. Kateri, ni važno. Sicer vem, pa ne povem. Povem vam pa, da veli­kokrat slišim, da smo na tej strani Javornikov tako zahojeni, da še svoje zmerljivke nimamo in smo morali uporabiti primorsko – mona. Je pa že lepše, kot če bi napisali bolj znano sopomenko.

Slovarček:

  • TOZD: temeljna organizacija združenega dela
  • TKS: transportno komercialna služba
  • TKS DE: transportno komercialna služba – delovna enota

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Karel Rustja
Skenirano: 18. 10. 2014
Oblika: negativ

4 komentarji leave one →
  1. Peter Škofič permalink
    7. 07. 2020 08:30

    Mislim, da bi morala biti letnica nastanka fotografije potisnjena za kakšnih 10 let naprej – torej v leto 1967, ali pa celo še pozneje. Furgon na sliki je namreč TAM 2000, ki so ga začeli izdelovati leta 1961, model s tremi lučmi na zadku (kot je ta s slike) pa se je pojavil šele okoli leta 1970.

    Všeč mi je

  2. 7. 07. 2020 12:12

    Prav mogoče. Letnico fotografije je postavil “avtor”. Jaz sem le sledila….

    Všeč mi je

  3. Boris Krašovec permalink
    13. 12. 2020 07:39

    Popravil bi trditev zadnje, četrte slike, kjer piše “lesene stavbe ni več, tu je sedaj asvaltirana klančina”. Na istem mestu stoji še sedaj zgradba, samo, da je ta betonska, Asvaltirano klančino pa so novo napravili tam okoli leta 1980 in to naprej od te betonske zgradbe, proti postojanki 2, katero se vidi v ozadju slike.

    Všeč mi je

    • Klemen Ponikvar permalink
      19. 01. 2024 17:03

      Boris, ali veste, kdaj je bilo zgrajeno novo betonsko skladišče? Mogoče 1972-73?

      Všeč mi je

Dodajte komentar