Skip to content

Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (1)

12. 07. 2020

V albumih fotografij Cerkničana Jerneja Malovrha smo odkrili zbirko razglednic, ki so bile izobraženemu in načitanemu zbiratelju gotovo zelo drage. Zgodbe, ki jih pripovedujejo, bomo objavili v nekaj nadaljevanjih.

1635 Ganimedova ugrabitev

Sliko »Ugrabitev Ganimeda« je naslikal Rembrandt leta 1635. Široka je 1290 cm, visoka 1770 cm. Razstavljena je v stavbi Državne umetniške zbirke v Dresdnu v Nemčiji.

V klasični umetnosti je Ganimed predstavljen kot lep mladenič, v katerega se je zaljubil bog Zevs. Prevzel je podobo orla in Ganimeda ugrabil s Trojanskega polja. Sliko so interpretirali na različne načine: humanisti so v njej videli čisto otroško dušo, ki jo je bog ljubil. Motiv uriniranja naj bi poudaril drugo Ganimedovo naravo – zodiakalno znamenje vodnarja, nosilca vode, ki omogoča vegetacijo. Druge teorije so se osredotočile na češnje, nisem pa uspela najti, kaj naj bi pomenile.

V grški mitologiji je bil Ganimed trojanski kraljevič, sin Trosa in Kaliroe. V Iliadi je Homer zapisal, da je bil najlepši med smrtniki. Po ugrabitvi se je Zevs oddolžil Ganimedovemu očetu tako, da mu je poslal nesmrtne konje, Ganimed pa je na Olimpu postal nesmrten in je stregel bogovom. Njegovo ime se pojavi v Shakespearovi komediji Kakor vam drago. Aristofan opisuje mit o Ganimedu v komediji Mir. Kot motiv so ga uporabljali slikarji Correggio, Cellini, Rubens in Rembrandt. Po njem so v 17. stoletju imenovali največjo Jupitrovo luno (Jupiter je bil rimski vrhovni bog, Zevs grški), ki jo je odkril Galileo Galilej (poleg ostalih treh).

Rembrandt Harmenszoon van Rijn, rojen 15. julija 1606 v Leidnu, umrl 4. oktobra 1669 v Amsterdamu, je bil holandski slikar in grafik. Velja za enega največjih slikarjev in tiskarjev v evropski umetnosti in najpomembnejšega v holandski zgodovini. Po končanem osnovnem šolanju je obiskoval strogo kalvinistično latinsko šolo in za tem vpisal filozofijo na Univerzi v Leidnu. Kmalu jo je zapustil, da bi se usposobil za slikarja. Leta 1625 je s prijateljem odprl lastno slikarsko delavnico v Leidnu. Po prvih uspehih šest let kasneje se je preselil v Amsterdam. Poročil se je, kupil hišo, trije sinovi in žena so mu umrli, eden – Titus je preživel. V tem času je naslikal svojo najznamenitejšo sliko Nočna straža. Poleg slikanja je služil tudi s poučevanjem. Kljub temu je imel dolgove. Bankrotiral je in je moral prodati hišo in umetnine, katerih lastnik je bil. Njegov sin in Hendrickje (Rembrandtova služkinja, s katero je imel sina) sta ustanovila podjetje in ga zaposlila. Vsi skupaj so se preselili v predmestje Amsterdama, kjer je tudi umrl.

Rembrandtu so sprva pripisovali več kot 700 slik. Strokovnjaki pa sedaj domnevajo, da njegov opus obsega 350 slik, 300 jedkanic in tisoč risb. Ostalo naj bi bilo delo njegovih študentov ali posnemovalcev. Prva dela je podpisoval z RH, kasneje z RHL, po letu 1633 pa z Rembrandt. Rembrandtova dela lahko razdelimo v naslednje sklope: zgodovinske slike, portrete in skupinske portrete, avtoportrete, krajine, risbe in jedkanice.

Razglednica je bila poslana v Kamnik 25. januarja 1922.

Viri:

Kraj: Cerknica (zbirka), Nizozemska
Datum: 1635
Avtor: original Rembrandt; razglednica Generalni direktorat kraljeve zbirke Dresden
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 19. 3. 2020
Oblika: razglednica

3 komentarji leave one →
 1. dusangogala permalink
  12. 07. 2020 08:45

  Ivanka, gospodu Malovrhu je bilo ime Jernej.

  • bojans permalink
   12. 07. 2020 08:59

   Moja napaka, hvala za opozorilo!

Trackbacks

 1. 1965 Cerknica – Za zdravstvenim domom | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: