Skip to content

1974 Nadlesk – 30. obletnica partizanskega letališča na Nadleškem polju

21. 07. 2020

Septembra 1974. leta je bila na Nadleškem polju velika slovesnost v počastitev 30. oblet­nice ustanovitve prvega partizanskega letališča v Nadlesku. Udeležili so se jo mnogi člani ZB iz vse Slovenije in bližnje Hrvaške, krajani Loške doline, mnogi prebivalci iz bližnje okolice ter vplivni ljudje Loške doline in občine (takrat Občina Cerknica), slovenske vlade in vojske. Slovesnost je pripravila ZZB za vrednote NOB Slovenije v sodelovanju s krajem in občino. Sodelovala je tudi OŠ. Bila je lepa sončna nedelja, kot bi jo naročili za to priložnost. Prišla sta tudi moja starša, srečala sta se s prijatelji in znanci in skupaj so obujali spomine na vojni čas.

Tudi tile možakarji so si imeli veliko zanimivega povedati, za spomin na srečanje in lepo preživeti dan, so se še slikali. Na sliki so:

 • Ivan Lekan – Prezid,
 • Anton Mavrin (moj oče) – Novi Kot,
 • Roman Klepac (moj mož) – Lož,
 • Zlatan Tušek (očetov bratranec) – Prezid.

Še danes ima marsikdo od starejših ljudi v ušesih hrup letalskih motorjev, ki so pristajala na Nadleškem polju pri vasi Nadlesk med drugo svetovno vojno. Tu je bilo prvo partizansko – zavezniško letališče Nadlesk, s tajnim imenom Prva letalska baza.

V Občini Loška dolina je poleti 1944 potekalo eno izmed najbolj burnih dejanj takratnega obdobja. Na pobudo zavezniških sil so partizani ob pomoči domačinov uredili pristajalno stezo, na kateri je v nekaj manj kot treh mesecih pristalo 36 zavezniških letal.

Letališče Nadlesk, na zavezniških letalskih zemljevidih označeno s šifro Picadilly Club, je odigralo ključno vlogo pri evakuaciji ranjencev z območja Notranjske in Dolenjske, oskrbi z orožjem in opremo ter pri vzdrževanju zvez z zavezniki v Italiji. Poveljstvo letališča je sprva delovalo v Nadlesku, konec avgusta navedenega leta pa se je premaknilo v bližnjo Šmarato. Partizansko letališče so pred tem uredili tudi na Otoku pri Metliki v Beli krajini, kljub njegovi pripravljenosti pa zaradi sovražnikove ofenzive zavezniška letala na njem takrat niso mogla pristajati. Tako je prvo partizansko letališče začelo delovati v Loški dolini. Po podatkih Slovenskega letalskega portala Sierra5 se je letališče v Nadlesku v zgodovino zapisalo tudi kot del izredne humanitarne zgodbe. Takrat so namreč – v drugi polovici avgusta 1944 – partizanske ranjence iz skrivnih partizanskih bolnišnic na Primorskem po dolgi in naporni enotedenski poti prepeljali v Loško dolino, od koder so jih večino evakuirali v zavezniške bolnišnice južne Italije. Zadnja letala so v Nadlesku pristala 9. septembra 1944. Dan kasneje so letališče napadle združene nemško-domobranske enote. Letališki ekipi se je med napadom uspelo varno umakniti. Odtlej so zavezniška letala pristajala v Beli krajini.

Zanimivo zgodbo, povezano z letališčem, je zapisal zgodovinar Tone Avsec.

Ameriški častnik je v času delovanja letališča obiskal Peruškovo (Bločanovo) mamo v Podcerkvi. Bil je zelo vesel, da se je z njo lahko pogovarjal angleško in jo vprašal, kako to, da ona govori angleško, drugi pa ne. Povedala mu je, da je bila v Ameriki in da ima v Clevelandu hčer in sina, ter da nič ne ve, kaj je z njima. Častnik ji je rekel, naj napiše pismo, pa ga bo on oddal.

Že čez tri tedne je veselo »primahal« s pismom in povedal, da je sin Tone ameriški mornariški častnik. Bil je torpednik čolnov v floti, v kateri je bil tudi poznejši predsednik ZDA John F. K.

Ob taki slovesnosti bi bilo danes na Nadleškem polju ob cesti nešteto avtomobilov, takrat pa je bilo le nekaj velikih Mercedesov, s katerimi so se pripeljali predstavniki vlade in vojske. Za njimi je slutiti manjše letalo. Zelo dobro pa se spomnim, da je bil na polju tudi helikopter, ves čas obkrožen z ljudmi, ki so si želeli vožnje z njim. Le-ta je naredil kar precej kratkih letov, krogov nad nami in uresničil željo marsikateremu obiskovalcu.

Viri:

Kraj: Nadlesk
Datum: jesen 1974
Avtor: neznan
Zbirka: Tilka Klepac
Skenirano: 3. 7. 2020
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
 1. 21. 07. 2020 08:35

  Ja, bila sem tam tudi jaz in bilo je od sile dramatično – helikopter, civilna zaščita, “ranjenci ” na volovski vpregi, pobezljani voli in piš helikopterja, ki ni le dvigoval kril ampak odnašal vse, kar ni bilo privezano

 2. MarkoJ permalink
  21. 07. 2020 13:11

  Zanimiv prispevek. Pošteno bi bilo tudi povedati, da je velik del do besede natančno prekopiran iz nagrajenega spisa rakovške osnovnošolke Lize Perko https://www.svobodnabeseda.si/partizansko-letalisce-nadlesk/

  • bojans permalink
   21. 07. 2020 18:36

   Vir za članek na Starihslikah je bil prispevek v mediju Žurnal24, objavljen 20. 7. 2014, kar smo pri objavi tudi zapisali in navedli povezavo. Besedilo Lize Perko je bilo objavljeno dve leti za Žurnalom24, dne 27. 7. 2016 v reviji Svobodna beseda. Primerjava njenega besedila pokaže, da je Liza kot vir tudi uporabljala članek iz Žurnala24, tako kot mi, le da tega ni navedla.

   Očitek, da smo prepisovali iz njenega nagrajenega besedila, je torej neutemeljen. Pri pisanju smo uporabili isti vir (Žurnal24) in to je vsa podobnost. Sicer je naš prispevek zastavljen širše, obogaten z vsebino, ki je v obeh gornjih prispevkih ni.

Trackbacks

 1. Nadlesk, polje – spomenik letališče | Obeležja
 2. 1944 Italija – Srebrna zvezda | Stare slike
 3. 1896, 1949 Stari trg – Franc Benčina in njegovi | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: