Skip to content

Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (4)

2. 08. 2020

1874 Obisk revnih

Naslov slike Vladimirja Makovskyja iz leta 1874 je Obisk revnih. Velika je 69 x 96 cm. Hranijo jo v Galeriji Tretjakov v Moskvi, Rusija.

Vidimo revno družino, ki živi v slabih razmerah. Prostor kjer spijo, je z zaveso na levi ločen od ostalega prostora. Ogrevajo se s staro železno pečjo. Poleg stanovalcev pa vidimo še bogato damo in njenega lakaja. In kaj počneta tu? Iz »nesebičnega človekoljubja« sta prišla obiskat ubogo družino. V 19. stoletju je bilo v Rusiji moderno obiskovati revne in jim kakor koli pomagati. Pomoč ni rešila globalnih težav. Dobrodelne akcije so potekale predvsem za razkazovanje – da sledijo modi in povzdignejo sebe v svojih in drugih očeh. Umetnik sam, po sliki sodeč, je taka dejanja odklanjal. Bogatine je naslikal tako, da se jim na obrazu vidi, da zaničujejo revne. Gospa jih ogleduje s pomočjo lornjona, kar je jasen znak nespoštovanja. Služabnik s prezirom opazuje revni dom in na njegovem obrazu ni videti niti sence usmiljenja ali sočutja.

Prizori na Makovskyjevih slikah niso izmišljeni, temveč vzeti iz resničnega življenja. Obiskal je mestne slume, trge in druge kraje kjer so se zbirali preprosti ljudje in slikal, kar je videl. Revni ljudje so ga imeli radi, strinjali so se s poziranjem in mu celo zaupali zgodbe iz svojega življenja. Prav zato so njegove slike videti tako življenjske in realistične.

Vladimir Jegorovič Makovsky se je rodil 26. januarja 1846 v Moskvi, umrl 21. februarja 1920 v Petrogradu. Bil je ruski slikar, zbiratelj umetnin in učitelj. Rodil se je v družini uglednega umetnika. V hiši njegovega očeta so se zbirali znani ljudje in prirejali literarne, slikarske in glasbene večere. Bilo je pet otrok, vsi so postali umetniki. Vladimir je svojo prvo sliko naslikal pri petnajstih letih. Od leta 1961 do 1866 je študiral na moskovski šoli za slikarstvo, kiparstvo in arhitekturo. Končal jo je s srebrno medaljo in nazivom razrednega umetnika III. stopnje. Bil je mojster žanrskega slikarstva. Zgodnje slike je posvetil trpljenju in radosti malega človeka. Sčasoma pa so njegova dela vedno bolj postajala glas ponižanih in razžaljenih. Nekatere njegove slike je cenzura prepovedala, na primer Khodynko. Uspešen je bil tudi kot portretni slikar, ilustrator in učitelj. Od leta 1882 je poučeval na Šoli za slikarstvo, kiparstvo in arhitekturo, kasneje pa na Akademiji za umetnost.

Prazna zadnja stran. Sem morala brskat po spletu. In to fejst.

Slovarček:

  • lakaj: uniformiran služabnik za osebno strežbo
  • lornjon: očala z držajem za eno oko ali obe očesi
  • slum: mestna četrt, v kateri živi revno prebivalstvo
  • Khodynka: tragedija v Khodynki se je zgodila 30. maja 1896 v Moskvi. Na slavju v čast kronanja zadnjega ruskega carja Nikolaja II. je številna množica do smrti pohodila 1.389 ljudi.

Viri:

Kraj: Rusija
Datum: 1874
Avtor: Vladimir Makovsky
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 19. 3. 2020
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d