Skip to content

1935 Cerknica — Sokoli nastopajo

21. 08. 2020

Fotografija neznanega fotografa, iz zbirke Toneta Urbasa, prikazuje nastopati Sokole v Cerknici.

Sokolsko društvo je bilo v Cerknici ustanovljeno leta 1909.
Kot piše Tone Kebe v svoji knjigi Cerknica in njeni ljudje so bili v okviru cerkniškega Sokola najbolj dejavni: dr. Ciril Kraševec, dr. Stanko Pušenjak, Ivan Žumer, Jože Kristen, Tone Skuk, vseh pet bratov in sestri Turšič, Tone in Malči Zgonc, France Kebe, Viktor Logar in vsi njegovi bratje ter sestri, Franc Vivoda …

Letnica, ki sem jo napisal v naslovu je prav lahko pravilna, ni pa zanesljivo.

Sokoli so postavili drog na dvorišču sokolskega doma v Cerknici. Še ko sem telovadil pri Partizanu, smo okrog leta 1959 prav ne tem mestu, kjer je postavljen drog, skopali kake pol metra globoko jamo tlorisnih dimenzij recimo 3 x 3 metre ter jo napolnili z žaganjem. V to žaganje smo skakali v daljino.

Telovadni element telovadca je veletoč, imenovan tudi toč. Veletoč je vrtenje telovadca, visečega oziroma oprtega na rokah, okrog droga.

Zadaj desno se vidi Ronkotov skedenj, v katerem je Ronko izdeloval betonsko strešno opeko. Skedenj so porušili okrog leta 1960, kjer so potem zgradili prvo blagovnico v Cerknici.

Mladi sokoli z zanimanjem opazujejo starejše kolege.
Tudi člani opazujejo telovadca na drogu, njihov vodja pa je v pripravljenosti, če bi se telovadcu kaj zalomilo in bi ga bilo treba loviti.

Slovarček:

  • pri Partizanu: pri Telovadnem društvu Partizan, povojnem nasledniku Sokola na področju telesne vzgoje

Kraj: Cerknica
Datum: 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 31. 1. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: