Preskoči na vsebino

Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (7)

23. 08. 2020

1300 Inkvizicija

Sliko je leta 1911 naslikal (original je v barvni tehniki) Jean-Paul Laurens, francoski kipar in slikar, znan po zgodovinskih prizorih. Rodil se je 28. marca 1838 v Fourquevauxu, umrl 23. marca 1921 v Parizu. Slika predstavlja inkvizicijo pri delu. Dekle so pravkar sneli z natezalnice. Nezavestna in izmučena leži v rabljevih rokah.

Beseda inkvizicija je sinonim za več zgodovinskih pojavov. Pod tem imenom pa si predstavljamo izključno eno – srednjeveško sodišče za krivoverce. Poleg tega glavnega opravila so se inkvizicijska sodišča ukvarjala tudi s sklepanjem in razvezami zakona. Dejstvo pa je, da je bila inkvizicija ustanovljena izključno za preprečevanje krive vere. Inquirere (latinsko) pomeni preiskati, preizkusiti.

Nekdaj je krivoverce kaznovalo ljudstvo samo, jih kamenjalo ali zažgalo na grmadi. S pojavom inkvizicije pa je to postalo organizirano in po mnenju nekaterih pomeni to korak naprej, ker je zagotavljalo pošteno sojenje. Saj vemo, kako je šlo, kajne?! Sodišče rimskokatoliške cerkve je bilo ustanovljeno 29. avgusta 1289 z edinim namenom – preganjanje krivovercev. Prav tako kot Poncij Pilat, si je tudi inkvizicija umila roke – je le sodila, obsojene pa je kaznovala civilna oblast. Leta 1578 so dobili celo priročnik, v katerem je, med drugim, zapisano: »… pravi namen kazni ni kazen sama, da bi se oseba popravila ali poboljšala, ampak za skupno dobro, da bi se izogibali zlu, ki bi ga drugače zagrešili.« Izredno neusmiljena in krvoločna (ne morem drugače reči) je bila španska inkvizicija. Ustanovili so jo leta 1480 in razpustili šele po več kot 350 letih. Sodniki so obtožene strahotno mučili, da so izsilili priznanje in jih potem obsodili na smrt na grmadi. Zaplenili so jim tudi premoženje, katerega so si razdelili cerkveni dostojanstveniki in fevdalci. Žrtve inkvizicije so bili tudi Giordano Bruno, italijanski filozof, Galileo Galilei, italijanski fizik, matematik in astronom ter Jan Hus, češki duhovnik in reformator. Razen v Španiji in Italiji je inkvizicija prenehala delovati v 15. stoletju. V Angliji, Nemčiji in Franciji, kjer so v 16. stoletju sežgali največ čarovnic, inkvizicija tedaj ni delovala.

Natezalnica je podobna mizi, na katero položijo žrtev. Roke in noge ji privežejo na mehanizem, ki ga upravljajo s kolesom. Z njegovim vrtenjem se vrvi napenjajo in nategujejo ude, dokler let-ti ne skočijo iz sklepov. Če z natezanjem nadaljujejo, se udi lahko tudi odtrgajo. Že samo ko to pišem, je tako grozno, da bi jaz vse priznala. Tudi tisto, česar me ne bi vprašali. Kot je storil neki Slovenec pred vojaškim sodiščem.

Če vas tema zanima, priporočam v branje odlično knjigo Mojce Kumerdej: Kronosova žetev.

Nič podatkov.

Slovarček:

  • Poncij Pilat: Ko je Pilat spoznal, da množica zahteva Jezusovo smrt, si je simbolično umil roke in izjavil, da on ne bo kriv Jezusove smrti. V prenesenem pomenu – če si nekdo umije roke, s tem zanika svojo vpletenost in krivdo.

Viri:

Kraj: Cerknica (zbirka); v tistem času lahko kjerkoli v Evropi (zgodba)
Datum: 1911
Avtor: Jean-Paul Laurens
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

4 komentarji leave one →
  1. Milan Meden permalink
    23. 08. 2020 15:03

    “… toliko sem pa že čital, da Giordano Bruno ni bil obsojen zaradi svojih zvezdoznanskih zmot, ampak zato, ker je bil ateist in nevaren vsej človeški družbi ” (Vzori in boji, Jože Debevec, 1918).

    Liked by 1 person

  2. francmazi permalink
    23. 08. 2020 18:48

    Poučnemu prispevku dodajam še napotilo: kogar bi zanimalo, kako so preganjali čerovnice pri nas in zakaj govorimo o čarovnicah na Slivnici (za pusta pa to Cerkničani tudi uspešno tržijo), lahko pogleda moj prispevek od 29. 12. 1917. Naslov je: 1784 Slivnica – Kladivo čarovnic.

    Liked by 1 person

  3. 24. 08. 2020 16:02

    Posvetna in duhovna oblast sta vladali vzajemno in se med seboj podpirali. S pomočjo inkvizicije so vladarji krotili tudi uporne plemiče in zasegali njihovo premoženje.

    Liked by 1 person

  4. Anonimnež permalink
    26. 08. 2020 09:51

    Leta 1918, ko je Debevec izdal svoje vzgojne povesti za mladino, v katerih se je ukvarjal z zvezdoznanstvenimi zmotami G. Bruna, je začel Slovenec Herman Potočnik pisati svoje delo “Problemi potovanja po vesolju” (izšla 1929). V njej si je zamislil raketni motor in krožno vesoljsko postajo, ki smo jo “v živo” prvič videli v legendarnem filmu “Odiseja 2001”, saj je režiser Kubrick uporabil Potočnikove zamisli. Ali kot je na začetku prejšnjega stoletja v relativnostni teoriji napisal ateist Einstein: čas ne teče vsem enako hitro.

    Liked by 2 people

Dodajte komentar