Skip to content

1980 Postojna – Športni park

7. 09. 2020

Kot je razvidno iz prospekta, je postojnski športni park postavljen na 540 metrov nadmorske višine. Povprečna poletna temperatura naj bi bila od 10 do 25 stopinj, zimska pa od minus pet do 10 sto­pinj Celzija. Športni park ima tartansko atletsko stezo, igrišče za nogomet, rokomet, košarko, odbojko, tenis. Poleg je zgradba s slačilnicami in sanitarijami, upravnimi in društvenimi prostori ter okrepčevalnico.

O tem, kdaj je bil na atletski stezi položen tartan, sem dobila dve informaciji. Prva: leta 1979 so bile v Splitu mediteranske igre. Delavci podjetja, ki so polagali tartan, naj bi ga položili tudi v Postojni. Druga: leta 1980 so bile Olimpijske igre v Moskvi. Ekipa podjetja, ki je tartan polagalo, je obiskala moskovski stadion in si zadevo od blizu ogledala. Na postojnskem stadionu je bil enak tartan kot na olimpijskem. Do tedaj je bil le v Ljubljani in Velenju, Postojna je bila tretja.

Kaj pa pravi uradni tisk? V nedeljo, 27. septembra 1980, so slovesno odprli športni park. Obsegal je okoli pet hektarjev tekmovalnih in rekreacijskih površin. K izgradnji so finančno veliko pripomogli delovni ljudje postojnske občine, vojaki in mladina pa s prostovoljnim delom. Slednje je od celotne vrednosti parka – 32,5 milijona dinarjev – predstavljalo 20 odstotkov. V srednjeročnem razvojnem programu občinske telesnokulturne skupnosti 1976 – 1980 je gradnja parka dobila prednostno mesto. Okrog dva tisoč učencev in dijakov postojnske občine je bilo brez ustreznih rekreacijskih površin. Spodbudo za gradnjo športnega parka je pomenilo tudi 32. športno prvenstvo ljubljanskega armadnega območja leta 1977, pokrovitelj je bila Občina Postojna.

Skupščina telesnokulturne skupnosti je tedaj sklenila, da bodo športni park gradili v dveh fazah. V prvi fazi (do začetka prvenstva LAO) so uredili površine za atletiko, asfaltirali štiri igrišča za igre z žogo, položili rušo na nogometno igrišče, ter uredili tribune za več kot 1.500 gledalcev. V drugi fazi, ki je potekala v letih 1979 in 1980, so zgradili slačilnice, sanitarne prostore, sodniške in klubske prostore, okrepčevalnico in stanovanje za hišnika. Na atletsko stezo so položili tartan, oskrbeli travnato površino na nogometnem igrišču, okrog parka postavili ograjo ter pripravili površine za tri balinišča in dve teniški igrišči. Športni park je bil pripravljen tudi za različna množična športna tekmovanja in kulturne prireditve.

Na drugi strani prospekta izvemo, kje je športni park lociran, komu je namenjen, kdo ga je gradil in kdo z njim trenutno upravlja. To je bila Telesnokulturna skupnost občine Postojna, ki je o parku dajala tudi vse potrebne informacije.

Slovarček:

 • tartan: umetna masa za prekrivanje atletskih stez, zaletišč
 • LAO: Ljubljansko armadno območje

Viri:

 • Delo (25.09.1980), letnik 22, številka 225. URN:NBN:SI:DOC-CNBAPQ31 from http://www.dlib.si

Kraj: Postojna
Datum: 1980
Avtor: neznan (Telesnokulturna skupnost občine Postojna)
Zbirka: Brane Fatur
Skenirano: 1. 10. 2018
Oblika: letak

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  7. 09. 2020 08:33

  Pozabila si napisati bistveno stvar.Vsi zaposleni občani smo ta projekt gradili s samoprispevkom!!!Moje mnenje je, da ga je uživala samo peščica.

 2. Ivanka Gantar permalink
  7. 09. 2020 10:16

  “K izgradnji so finančno veliko pripomogli delovni ljudje postojnske občine,…” – to je mišljeno kot samoprispevek. Se pa strinjam, da bi bilo bolje uporabiti konkretno besedo. Hvala.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: