Skip to content

1927 Cerknica – Švedsko letalo (9)

28. 03. 2021

Letalo je pristalo na cerkniškem polju. O njem je bilo že mnogo napisanega.

S temi letali smo naredili tako zmedo … Kaže, da so v Cerknici nekdaj letala pristajala bolj pogosto kot zadnje čase na Brniku. To je pristalo po sili razmer 11. marca 1927.

Švedsko letalo je bilo prisiljeno pristati na Loškem, Cerknica zaradi slabega vremena. Teren je bil blaten in ni moglo ponovno vzleteti. Pilot, mehanik in predstavnik firme AB Flygindustri so prespali v hotelu Ivana Žumra. Firmo so ustanovili leta 1925 v Limhamnu na Švedskem za proizvodnjo letal Junkers po licenci. Obratovati je prenehala deset let kasneje. Naslednji dan so iz letala odstranili za približno tisoč kilogramov balasta. Pilotu je uspelo premakniti letalo do prostora, kjer je bila zemlja bolj trdna. Njegova sopotnika sta za njim peljala raztovorjene stvari. Od tu se je letalo dvignilo v višino in poletelo proti Benetkam, kamor je bilo namenjeno.

Pilot letala je bil Karl Gunnar Lindner, rojen leta 1901 v Kristianiji, kot se je do leta 1925 imenovalo Oslo. Po diplomi je služil vojaški rok v terenskem telegrafskem korpusu. Premestili so ga v vojaške zračne sile. Leta 1922 je prejel pilotsko licenco in se za stalno zaposlil v letalski družbi. Tri leta kasneje se je usposobil za komercialne lete. V letih 1925 in 1926 je bil zaposlen v podjetju AB Aerotransport, od 1925 do 1929 pa v AB Flygindustri v Limhamnu. Z letalom Junkers, ki je bil izdelan v Limhamnu, je opravil številne oglaševalske lete v Španijo, Italijo, na Portugalsko, Finsko in Balkan. Eden izmed njih je bil tudi ta, ki se je (ne)srečno končal v Cerknici. Leta 1927 je postavil tri svetovne rekorde s hidroplanom: v razdalji, hitrosti in skupnem času. Leto kasneje je v 150 urah letenja opravil mednarodno priznan let na dolge razdalje med Berlinom in Tokiem. Bil je tudi pilot na prvih poštnih letih na progi Stockholm – London. Leta 1929 je postal glavni pilot podjetja AB Flygindustri in bil tudi odgovoren za novačenje in upravljanje letalskega dela poslovanja. V letih 1933 in 1934 je v Ameriki študiral komercialno letalstvo in aeronavtiko. V ZDA je naročil dve letali pri podjetju Notrhrop Aviation Corporation. Northrop je bilo vodilno podjetje v ZDA, ki je izdelovalo letala. Leta 1994 se je združilo s podjetjem Grumman pod imenom Northrop Grumman. Danes je tretje največje podjetje, ki se ukvarja z vojaško tehnologijo. Lindner je napredoval do kapetana v letalski rezervi. Druga svetovna vojna je prinesla težave v komercialnih letih. Podjetje je kljub temu še vzdrževalo nekaj linij. Lindner je lete opravljal na progah do Berlina, Amsterdama, Vaasa in Škotske. Med letom v noči iz 27. na 28. avgust 1943 je letalo po imenu Gladan, ki ga je pilotiral, izginilo. Verjetno so ga sestrelili nemški lovci. Pilotovo telo so 18. septembra našli nemški ribiči 18 kilometrov severozahodno od Skagena.

Kar poliglot me kličite. Z gospodom Guglom sva uspela iz švedskega prispevka narediti slovenski približek.

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 1927
Avtor: Toni Mele
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 14. 4. 2012
Oblika: steklena plošča

One Comment leave one →
  1. Daniel permalink
    24. 01. 2021 22:29

    Tako je. Letalo je trimotorno in je švedsko letalo G 24/K42, ki je pristalo na cerkniškem polju. Na zgornjem delu letalskega trupa in sicer se na svetlem delu trupa vidi eden izmed nosilcev mitraljeza za vojaško izvedbo letala, drugi je malo naprej, nekako v višini klobuka radovedneža, ki prihaja z desne. Prav tako so nos letala ter pokrova obeh motorjev pobarvani temno. Slabo je čitljiv napis na nosu letala, zelo verjetno je Flygindustri. Prav tako se mi zdi, da je letalo obrnjeno v drugo smer kot na drugih slikah.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: