Skip to content

1954 Rakek – Avtošped

11. 05. 2021

Pred nekdanjo rakovško telovadnico je del voznega parka in delavcev podjetja Avtošped. Leta 1961 (za ostala leta ni podatkov) je imelo 13 tovornih vozil in tri prikolice. Prepeljali so 37 ton blaga in tako napravili 415 kilometrov poti. Podobno sliko je že objavil gospod Miro Juvančič le da so bili tam na sliki le delavci podjetja.

Sprva se je podjetje imenovalo Agroservis, obrat Rakek. S prvim januarjem leta 1959 se je preimenovalo v Avtoservis, še pred koncem istega leta pa v Avtošped. Svojo dejavnost je razširilo na popravila vseh vrst motornih vozil, elektro naprav in ostale mehanizacije, ličarska in kleparska dela, prevoz blaga vključno s prevzemom in odpremo ter špedicijo.
Tomaž Domicelj, rakovški sin oziroma bolj vnuk, je pel: »… Mercedes, Raba, Man, Volvo in Makion, Scania in Magirus in Tam. Kamion je moj edini dom in postelja, jaz rad umrl bi doma.«

Na sliki je kamion Magirus. Podjetje je leta 1864 ustanovil Conrad Dietrich Magirus v Ulmu, Nemčija. Sprva so izdelovali gasilske črpalke, leta 1872 pa prvič predstavili gasilsko lestev, ki so jo kasneje nadgradili tako, da je bila vrtljiva. Leta 1972 so proizvedli prvo letališko gasilsko vozilo s štirimi osmi in pogonom na vsa kolesa. Podjetje je leta 1974 prevzel Fiat, leto kasneje pa je postalo del novoustanovljenega Iveca. V tem podjetju je bil zaposlen tudi Šofer le da je vozil Mercedesa.

Na svojem motorju Ardie sedi Andrej Gregorič. Izdelovali so jih v podjetju Ardie Werke AG Nurnberg, Nemčija, ki ga je leta 1918 ustanovil Ardie Arno Dietrich. Obratovalo je do leta 1958. Izdelovali so tri modele po 100 ccm, štiri 125 ccm in štiri 200 ccm. Takega je imel tudi Andrej. Po letu 1938 se je število izdelanih modelov zmanjševalo in leta 1942 pristalo pri dveh.

Na sliki so od leve: Metod Arko, Franc Udovič, Ivan Petrič, Franc Lešnjak, Nuška Steržaj, Andrej Gregorič in Avgust Gorjup. Preplonkala od gospoda Juvančiča.
Ob steni sloni prislonjen motor Puch, ki je bil last fotografa Bajčka. Tudi podjetje se je imenovalo Puch. Sedež je imelo v Gradcu, Avstrija. Leta 1899 ga je ustanovil Slovenec Janez Puch. Proizvajali so avtomobile, kolesa, mopede in motocikle. Tudi moj stric je imel takšen motor. Z njim se je vozil po vsej Dolenjski na obisk k sestram in tudi k nam na Rakek. Oblečen je bil v usnjeno jakno in usnjeno čelado. Slednja bi verjetno kaj malo zalegla glede varnosti, če bi se z motorjem zvrnil.

Na drugem koncu delavnice, kjer smo kasneje imeli učilnico za tehnični pouk, stoji Unimog. To so posebni tovornjaki, Andrej je zapisal traktor, s pogonom na vsa štiri kolesa. Izdelovati so jih začeli leta 1948 v Nemčiji v podjetju Daimler AG. Leta 1951 je podjetje prevzel Mercedes-Benz.

Andrej Gregorič je vse tako lepo zapisal, da o ničemer ni nobenega dvoma. Ko sem zagledala te slike, so se mi oči svetile kot pet kovačev.
Ko je zmanjkalo prostora na sliki, je dodal še listek. Ko bi bile (skoraj) vse slike, ki jih imamo, takšne!

Slovarček:

  • moped: lahko motorno kolo, ki ima tudi pedale, po domače čebela
  • motocikel: motorno kolo, po domače motor

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1954
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Andrej Gregorič
Skenirano: 17. 3. 2021
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimno permalink
    11. 05. 2021 08:04

    sta dva……….Mac in Om

Dodajte komentar

%d bloggers like this: