Skip to content

1934 Split – Kraljevi katafalk

19. 09. 2021

Katafalk na splitski obali, v katerega so za par ur položili truplo viteškega kralja, so od vseh strani obložili z venci in šopki.

Truplo pokojnega kralja Aleksandra I. so pripeljali v Split 14. oktobra 1934. Že ponoči in vse jutro se je zbirala nepregledna množica ljudi, ki so se prišli poslovit od svojega kralja. Enote jugoslovanske vojne mornarice so ponoči odplule iz splitske luke naproti ladji Dubrovnik, ki je domov peljala krsto. Skupaj s štirimi francoskimi bojnimi ladjami so »Dubrovnik« kot častna straža spremljale v Split.

Še pred šesto uro zjutraj je bilo na pomolu majorja Stojana vse pripravljeno za sprejem. V sredini pomola so zgradili kapelo v starem klasičnem stilu v obliki visokega stopnišča, obdanega s štirimi visokimi stebri. Na vrhu le-teh so gorele plamenice v velikih žarah. Stopnišče je bilo visoko 8 metrov in pokrito z baldahinom. Na njem sta bila vtkana zlata kraljevska krona in državni grb. Pod njim je bil katafalk na visokem odru. Na stopnicah so bili razvrščeni venci in cvetje. Na stebrih okrog katafalka so plapolale žalne zastave. Prostor okrog odra in vse do železniške postaje je bil pokrit s preprogami. Na postajnem poslopju so prebili zid in zgradili velika vrata, odeta v črnino. Tudi ves kolodvor je bil ovit v črno.

S pristale ladje so po predpisanem protokolu prenesli krsto na kopno in jo predali v varstvo knezu Arsenu. Zvrstile so se molitve in petje. Sprevod se je pomaknil h katafalku. Skupine ljudi, ki so prihajale v sprevodu mimo krste, so prinašale vence. Največjega je položilo društvo Marjan iz Splita. Nositi ga je moralo osem ljudi. Imel je premer 8 metrov. Spleten je bil iz rož, ki rastejo na Marjanu. V sredini je imel velik A iz belih rož.

Ura je bil že 9.45, ko sprevoda še ni bilo konec. Morali so ga ustaviti, da se je obred po protokolu lahko nadaljeval. Sokoli so dvignili krsto, jo položili na nosilke in odnesli proti železniški postaji. Nosili so jo ban Jablanovič, bivši splitski mestni načelnik Račič, aktualni splitski mestni načelnik Karabotič, kmeta Duje Krstujevič in Fran Bilič, generala Tomič in Todorčević ter kontraadmiral Polič. Pomagali so jim Sokoli. Na postaji je častna straža francoske mornarice z godbo in zastavo križarke Colbert poslednjič pozdravila pokojnega kralja. Posebni vlak je že čakal. Tretji vagon je bil določen za prevoz krste. Ovit je bil v črnino. Na vsaki strani je imel po dva bela križa. Krsto so položili na majhen piedestal v vagonu. Ob njej so se postavili oficirji kot častna straža. Vlak je odpeljal iz Splita proti Zagrebu točno ob 10. uri 15 minut.

Katafalk sa mrtvim telom blaženopočivšeg Kralja Aleksandra u Splitu – katafalk s truplom kralja Aleksandra v Splitu.

Slovarček:

  • katafalk: oder, na katerega se ob pogrebni svečanosti položi krsta s pokojnim
  • Marjan: Marjan je hrib na polotoku mesta Split. Prekrit je z gostim mediteranskim borovim gozdom in v celoti obdan z mestom in morjem, zaradi česar nudi edinstvene razglede.
  • piedestal: podstavek

Viri:

  • Jutro: ponedeljska izdaja (15.10.1934), letnik 15, številka 42a. U
    RN:NBN:SI:DOC-2IQBWKS4 from http://www.dlib.si

Kraj: Split, razglednico hranimo v Cerknici
Datum: 1934
Avtor: neznan
Zbirka: Andrej Gregorič
Skenirano: 2. 3. 2021
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: