Skip to content

1829 München – Anne Hillmayer

21. 11. 2021

V bogati zapuščini Jerneja Malovrha je tudi slika te lepotice. Hranijo jo v palači Nymphenburg Schönheitengalerie v Münchnu. Dekle je Anna Hillmayer, hčerka münchenskega trgovca z mesom. Pokrita je s tradicionalno čepico tistega časa. V rokah drži molitvenik kot simbol pobožnosti. Stoji pred cerkvijo Frauenkirche – Naše ljube gospe v svojem domačem kraju. Umrla je neporočena, stara 35 let. Da je bila v tistih časih neporočena, je nenavadno. Umirale tako mlade pa, žal, so. Nikoli ne bomo izvedeli, ali se je za samski stan odločila sama, ali pa ni bilo primernega snubca. Dota, ki je bila obvezna, najbrž ni bila vprašanje, ker je bil njen oče premožen trgovec.

Naslikal jo je Joseph Karl Stieler, roj. 1781, umrl 1858, nemški slikar. Študiral je na dunajski Akademiji za likovno umetnost. Dodatne študije je opravil pri neoklasicističnem slikarju Françoisu Gérardu v Parizu. Predvsem je znan po svojih neoklasicističnih portretih bavarskega dvora. Slikal je tudi tedanje zvezdnike: Ludwiga van Beethovna in Johanna Wolfganga von Goetheja. Pogosto se je igral s svetlobo in senco, da je nežno poudaril obraz portretiranca. Večina njegovih del je na ogled v Schönheitengalerie. Slike predstavljajo izbrano skupino najlepših deklet. Nekaj portretov pa hranijo v zbirkah muzeja Ermitaž v Sankt Peterburgu, Neue Pinakothek v Münchnu, umetniškega muzeja Walters v Baltimoru in Finske narodne galerije v Helsinkih.

Schönheitengalerie (Galerija lepot) je zbirka portretov v gradu Nymphenburg v Münchnu. Zbirko je naročil bavarski kralj Ludwig I. Slik je 36, nekatere so pogrešane. Vse je naslikal Joseph Karl Stieler med letoma 1827 in 1850. Slike predstavljajo lepe ženske vseh družbenih slojev, kakršne bi lahko srečali na ulicah Münchna. Niso bile kraljeve ljubice. Kralj je preveril ugled kandidatke, preden jo je ukazal naslikati. Včasih je vprašal ženo ali sorodnike, če poznajo primerno dekle za »njegovo galerijo«. Kandidatke, ki jih je predstavil slikar sam in jih je srečal na zabavah ali karnevalu, je kralj zavrnil.

Na zadnji strani je ime portretiranke in podatki o slikarju.

Slovarček:

  • neoklasicistični slog: umetnostna smer ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja, ki obnavlja motive in oblike stare grške in rimske umetnosti

Viri:

Kraj: München
Datum: 1829
Avtor: Joseph Karl Stieler
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: