Skip to content

1972 Velike Bloke – Gasilci gredo na praznovanje

9. 04. 2022

Prostovoljno gasilstvo ima na Slovenskem že 150-letno tradicijo. Ljudje se združujejo v gasilska društva, da bi učinkoviteje preprečevali in gasili požare in pomagali pri drugih nesrečah. V teh društvih so ljudje našli socialno oporo in solidarnost ter nesebično pomoč v nesreči. Kot piše na portalu slovenskih prostovoljnih gasilcev so prav gasilska društva tista, ki v veliki meri povezujejo prebivalce pri varstvu pred požari in drugimi nesrečami.

Danes je slovensko gasilstvo sodobna humanitarna, nepolitična organizacija, z visokim ugledom med prebivalstvom.

Na Blokah je bilo prvo gasilsko društvo ustanovljeno v Novi vasi leta 1893 in je pokrivalo celo Bloško planoto. Leta 1930 so ustanovili samostojno Prostovoljno gasilsko društvo Velike Bloke. Nekateri viri govorijo o samostojni gasilski četi v Velikih Blokah že v letu 1924. O tem pričajo dokumenti o praznovanju 40. obletnice društva leta 1964 ter razvitju društvenega prapora tistega leta. Takoj po ustanovitvi so pričeli z gradnjo gasilskega doma sredi vasi, nabavljena je bila brizgalna za konjsko vprego, pričeli so z nabavo cevi in drugega orodja. Kaže pa, da registracija društva pod vodstvom Frenceta Drobniča- Froleta takrat ni bila speljana v celoti in se zato danes kot ustanovno leto šteje leto 1930, ko so bili pod vodstvom Jožeta Rudolfa – Endrjača, poznejšega bloškega župana, speljani vsi postopki registracije pri državnih organih.

Visoko na lestvici vrednot je v gasilstvu že od nekdaj tudi sodelovanje med posameznimi društvi, ki se kaže v medsebojni pomoči ob večjih požarih in nesrečah. Pomemben del tega sodelovanja so tudi praznovanja jubilejev posameznih društev ob pomembnih obletnicah in dosežkih društev, kot so gradnja novih prostorov društev, nakup nove opreme, vozil, vse do najsodobnejših gasilskih kamionov z vso potrebno opremo.

Leta 1972 je vodenje PGD Velike Bloke prevzel Mirko Doles – Randolcov in na tej funkciji vztrajal 41 let. Njegova predhodnika sta bila Robert Bahunek – Gočov in še pred njim gostilničar Ivan Miklavčič, prej pa še drugi. Pod vodstvom Mirkota je bloško društvo zgradilo nov gasilski stolp, nov dom, nabavljena je bila sodobna oprema, tudi najsodobnejši gasilski kamion. Veliko članov je opravilo gasilska izobraževanja, v več kategorijah so članice in člani društva uspešno nastopali na tekmovanjih.

Poleti 1972 so se bloški gasilci odpravili na praznovanje k enemu od društev v Loški dolini. Pred odhodom na praznovanje so se slikali pred starim gasilskim domom sredi vasi in kombijem, ki je bil prej last gostilničarja Miklavčiča. Svečane uniforme in medalje spadajo k praznovanju.

Na praznovanje so odšli:

 • Mirko Doles – Velike Bloke,
 • Franc Modic – Studeno,
 • Tone Anzeljc – Velike Bloke.

Zadaj stojita

 • Milan Vučenović – Velike Bloke in
 • Zvone Marolt – Ulaka.
Na tem delu slike so:

 • Tone Rudolf – Velike Bloke,
 • Lojze Modic – Velike Bloke in
 • Miro Hiti – Velike Bloke.

Cesta skozi vas je bila še makadamska, Janezonovo hišo so ravno dvignili za eno nadstropje. Neznani deček s slike bi šel najbrž neskončno rad z gasilci, a je bil žal še premajhen.

Gasilska praznovanja potekajo po običajnem redu: Postroj domače enote in gostujočih gasilcev s prapori in vozili, povorka z godbo na čelu in nato zbor na prireditvenem prostoru. Sledijo slavnostni govori, podelitve medalj in priznanj, namenu se preda nova pridobitev. V zadnjih letih ne sme manjkati blagoslov krajevnega župnika in sv. Florjana. Sledi obvezna gasilska veselica s srečolovom, bolj ali manj uglednim narodnozabavnim ansamblom, ki skrbi za ples, organizirane morajo biti še kakšni plačljivi zabavni vložki, ki naj povečajo izkupiček. Domači in gostujoči gasilci so deležni golaža, klobas ali čevapčičev in začetne količine pijače. Od gostujočih gasilcev se pričakuje, da se bodo zadržali čim dlje, odprli ples, preizkusili srečo in se nato na svoje stroške temeljito posvetili gašenju žeje. S tem lepo prispevajo k uspehu prireditve. Prav tako lahko računajo, da jim bodo člani društva organizatorja vrnili obisk ob njihovem praznovanju. Spodobi se, da se gostujoči gasilci odpravijo domov, ko se pozno zvečer razgrejejo domačini, morda celo zapojejo pesti, da ne bi trpel ugled gasilcev in gasilske uniforme.

V Gasilski zvezi Cerknica je danes organiziranih in operativnih 17 gasilskih društev iz občine Cerknica (15 društev) in občine Bloke (2 društvi) ter 4 društva v samostojni Gasilski zvezi občine Loška dolina. Industrijsko gasilsko društvo Brest je še vedno na spisku, a nedelujoče. Priložnosti za druženje gasilcev je vsako leto torej na pretek.

Viri:

 • Mirko Doles, Velike Bloke
 •  Gasilska zveza Cerknica

Kraj:Velike Bloke
Datum:  1972
Avtor: neznan
Zbirka: Mirko Doles
Skenirano: 24. 2. 2022
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. bredatursic permalink
  9. 04. 2022 09:05

  Strumni fantje in možje! Prav vesela sem, da enkrat poznam vse na sliki. Razen seveda fantička, ki je bil leta 1972 star kakih pet let. Je mogoče Randolcov Mirko ali Toni, Gočov Vilko. Koščakov Rajko, ali pa Jeršanov Franci? Nekdo ga bo že prepoznal. :))

Dodajte komentar

%d bloggers like this: