Skip to content

Rakek 1959/60 – 7. razred

16. 06. 2022

Na fotografiji so učenci sedmega razreda Osnovne šole Rakek leta 1959 z našo razredničarko Slavko Gornik, ki nas je spremljala v petem, šestem in sedmem razredu.

V petem razredu so se nam pridružili tudi učenci Podružnične šole Unec.

Samo fotografije iz leta 1958 in 1959 so bile posnete v razredu. Naslednje leto bo minilo že 70 let od vstopa te generacije v osnovno šolo. Tako dolgo obdobje je zahtevalo tudi svoj davek. Ob pogledu na sošolce ostajajo spomini, še posebno na tiste, ki so se že poslovili. Kar polovice jih ni več med nami.

V spominu mi ostaja takrat močna rokometna ekipa našega razreda, ki je držala primat v šoli kar nekaj let, osvojili pa smo tudi naslov razrednega prvenstva Notranjske. Velika zasluga je šla dvema sošolcema takrat višje rasti Francetu Urbasu in Danilu Štrozaku, ter izredno hitremu in gibčnemu Marjanu Valenčiču. Sam sem bil golman te ekipe.

No bili pa smo tudi polni »inovativnosti« in »radoživosti« ter vedno pripravljeni, da ušpičimo kaj sošolcem pa tudi učiteljem. Naj opišem en dogodek od mnogih. Stal sem pred odprtim oknom v učilnici. K meni je pristopil sošolec Jurij in vprašal, ali me lahko udari z lesenim metrom, ki smo ga imeli pri tabli. Ker sem vedel, kje stojim, sem mu to dovolil. Ko je zamahnil z metrom sem odskočil in meter je šel skozi spodnji del stekla in napravil prav lepo »luknjo«. Klub temu, da je naša razredničarka rešila 90 % takih zgod in nezgod, je bilo to le preveč. Poklicala je ravnatelja Marjana Tomšiča. Ta je brez nepotrebnih besed in raznih opominov in ukorov ukazal, da snameva okno ter ga odneseva v trgovino pri “Levstku”, kjer je mojster Janez Štrukelj vgrajeval stekla v okna. Brez ugovora sva odnesla okno v popravilo. Naslednji dan sva šla po okno, mojster, dobra duša pa je zamenjal le spodnji delček stekla, da je bila cena popravila manjša. Ravnatelj pa s tem ni bil zadovoljen. Hotel je celo steklo. Tu je nastopila inovativnost, ali pa iznajdljivost. Vedela sva, da so tako steklo pred kratkim zamenjali v tehnični učilnici. Imela sva srečo, da je bilo okno enako najinemu. Presnela sva okni in celega odnesla do trgovine, tu sva si privoščila lešnikove karamele, predebatirala zadevo z mojstrom Janezom, ki je takoj ugotovil, v katerem grmu tiči zajec ter se veselo nasmejal. Po ponovnem prihodu z oknom v šolo je bil ravnatelj s popravilom zadovoljen. Vprašal je le ali je bilo to tako težko urediti že prvič.

Takih zgod in nezgod je bilo še veliko tako v šoli kot na poti v šolo in domov.

Sedijo od leve:

 • Prva vrsta: Joža Otoničar, Marija Debevec.
 • Druga vrsta: Francka Pupis, Francka Urbas.
 • Tretja vrsta: Anica Debevec, Marija Bombač.
 • Četrta vrsta: France Urbas, Ivanka Primožič.
 • Zadnja vrsta: Vera Hribar, Magda Galanti.
 • Stoji razredničarka Slavka Gornik.
Sedijo od leve:

 • Prva vrsta: Franc Šemrov, Katja Kotnik.
 • Druga vrsta: Dušan Žust, Danilo Štrozak.
 • Tretja vrsta: Marjan Valenčič, Boris Perko.
 • Četrta vrsta: Jana Jernejčič, Franc Zalar, Mirko Juvančič.
 • Zadnja vrsta: Mirjana Čirič, Jurij Zupančič.
Na zadnji strani so datum in podpisi vseh učencev ter razredničarke, kot se za zgodovino lepo spodobi.

Viri:

 • domači arhiv

Kraj: Rakek
Datum: 1959
Avtor: verjetno Foto Žnidaršič
Zbirka: Miroslav Juvančič
Skenirano: 30. 5. 2022
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. anacunder permalink
  16. 06. 2022 09:36

  Lepi spomini na tiste čase, a ne!
  Anica Debevec je moja sestrična, pa tudi jaz sem bila v dekliških letih Anica Debevec.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: