Skip to content

1948 Stari trg – AFŽ Loška dolina

11. 08. 2022

Antifašistična fronta žensk Jugoslavije je bila ustanovljena leta 1945 in je delovala do leta 1955. Osnovne naloge so bile pomoč otrokom padlih borcev in žrtev fašizma, pa tudi organizacija mlečnih restavracij, šolskih kuhinj in razdeljevanje živil, dobljenih od UNICEF-a. Drugi kongres Antifašistične fronte žensk Jugoslavije je bil od 25. do 2. januarja 1948 v Beogradu. Toliko za uvod, ker članek, ki ga je napisala predsednica aktiva AFŽ Loška dolina omenja ta kongres, pa tudi danes že skoraj neznano kratico je treba vsaj za silo pojasniti.

Droben zapis z naslovom Delo AFŽ v Starem trgu pri Rakeku, ki se je ohranil kot izrezek iz neznanega časopisa (morda Slovenski poročevalec ali Naša žena), objavljen po drugem kongresu AFŽ, torej leta 1948, nazorno nakaže razmere v Loški dolini, kjer deluje aktiv AFŽ, katerega predsednica je Francka Avsec, ki je članek tudi napisala.

Aktiv AFŽ v Loški dolini ima veliko in težko skrb za notranjske vojne sirote, ki bivajo v internatu: če jih hočejo nahraniti, morajo najprej pridelati dovolj zelenjave in krompirja ter zrediti dva prašiča, da bi gojenci imeli vsaj tu in tam košček mesa in malo maščobe! Težko predstavljive razmere za današnji čas. V internatu je takrat bivalo skupaj 38 dečkov in deklic, domnevam da v starosti primerni za šolanje v osnovni šoli, kamor so tudi hodili. O tega je bilo kar 23 vojnih sirot. Dečki so bivali v Teličevi hiši na Mandrgah, deklice v Švajgerjevi ob glavni cesti. Za njihovo oskrbo so bile v veliki meri zadolžene članice Aktiva AFŽ in to ni bila majhna naloga.

Kako podjetno so se ženske lotile silvestrovanja, ki je prineslo lep izkupiček! Sklenile so ga razdeliti kolikor mogoče učinkovito: največ internatu, najmanj domu onemoglih v Koča vasi, ob tem pa nekaj tudi za podporo bolni posameznici za zdravljenje. Kakšne razmere! In kakšna požrtvovalnost – članice AFŽ so se zavezale tudi k udarniškemu, t. j. brezplačnemu delu pri gradnji zadružnega doma. Najbrž so tolkle kamenje za gramoz, kopale pesek in vihtele krampe, rovnice in lopate – ne pozabimo, podeželje leta 1948 ni poznalo nobenih gradbenih strojev, nič ni bilo na elektriko ali bencin … Tudi drugi članek v izrezku opisuje tako gradnjo – v Loški dolini gotovo ni bilo veliko drugače.

In ob tem ženske spremljajo in obravnavajo vsa pereča gospodarska vprašanja, so ozaveščene in aktivne državljanke … K obnovi in razvoju razdejane dežele skušajo prispevati čim večji delež, ob tem pa za svoj praznik, 8. marec, Dan žena pripravljajo tudi lep kulturni program.

Viri:

 • prof. Anton Avsec, Medvode, avgust 2022, ustno

Kraj: Stari trg
Datum: 1948
Avtor: besedilo članka Francka Avsec
Zbirka: prof. Anton Avsec
Skenirano: neznano
Oblika: datoteka, časopisni izrezek

3 komentarji leave one →
 1. 11. 08. 2022 09:12

  S opravičujem: pri zapisu trajanja drugega kongresa AFŽ je nekam ušla sedmica – potekal je seveda od 25. do 27. januarja 1948.

 2. Daniel permalink
  11. 08. 2022 22:18

  Da bo uvod malo dopolnjen, samo še podatek, da je na tem drugem kongresu AFŽ Jugoslavije za predsednico bila izvoljena Vida Tomšič, ki je bila za predsednico izvoljena tudi na tretjem kongresu leta 1950. V Sloveniji pa je prvi kongres Slovenske protifašistične zveze bil v Dobrniču 16. in 17. oktobra 1943. Med ostalim so se udeleženke zavzele za volilno pravico žensk, ki jo do tedaj niso imele. Za prvo predsednico je bila izvoljena Angelca Ocepek. Poseben pomen je imela tudi prisotnost vodje anglo-ameriške vojaške misije majorja Williama Jonesa. V Dobrniču je danes na ogled spominska soba v kulturnem domu in vsak oktober organizirana vsakoletna spominska slovesnost.

 3. 12. 08. 2022 14:53

  Iskrena hvala za tehtne dopolnitve!!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: