Skip to content

1972 Den Haag – Olimpijske igre v Münchnu

13. 09. 2022

Te dni poteka 50 let od poboja 12 izraelskih športnikov na olimpijskih igrah v Münchnu. Dogodek je tudi meni ostal v spominu.

Tiste počitnice po maturi sva šla z gimnazijskim sošolcem Dušanom na avtostop po Evropi. Čez Avstrijo, Švico sva v nekaj dneh prištopala do Francije, tam pa sva se nekaj dni zadržala. Iz Pariza nama je uspelo v enem dnevu prištopati v Antwerpen, kar se nama je zdelo kar uspešno. Med potjo sva spala malo zunaj, malo po skednjih, v Parizu in Antwerpnu pa nama je uspelo dobiti prostor v Youth Hostelu.

Zjutraj sva se na obrobju Antwerpna postavila in začela štopati proti Amsterdamu, ki je bil najin cilj.  Prav kmalu nama je ustavil velika ameriška limuzina znamke Buick.  Povedala sta, da gresta prav  do Amsterdama, le da se bosta veliko ustavljala na turistično zanimivih točkah. Kaj lepšega do takrat  na avtoštopu še nisem slišal. V običajnih začetnih pogovorih sva izvedela, da sta iz Izraela. Bila sta na poročnem potovanju po Evropi, nama pa se je od sreče kar samo smejalo. Na potovanju sta zaradi varnosti prenočevala pri židovskih družinah. Ustavila sta nama, ker jima je bila neznana najina zastava, ki sva jo imela napeto čez spalno vrečo na nahrbtniku.

Moški je bil invalid, eno nogo je imel umetno, a je kljub temu spretno vozil veliko ameriško “ladjo”. Midva na zadnjih sedežih pa sva se kar topila. Do takrat takšnega avtomobila v živo še nisva videla, kaj šele, da bi se z njim peljala. Zdel se nama je ogromen, saj so pri nas tiste čase po cesti v glavnem vozili le fičoti. Prve stoenke (Zastava 101), ki so nadomestile tehnično bolj zastarelo Zastava 1300, so prišle na trg šele kakšno leto prej in jih na cestah še ni bilo prav veliko.

Radio v avtomobilu nam je igral prijetno glasbo naših let, nenadoma pa so jo prekinila izredna poročila, ki so se kar naprej ponavljala in se dopolnjevala z novimi dejstvi. Poročila so bila v angleščini. S skupnimi napori smo ugotovili, da se je na olimpijadi v Münchnu zgodilo nekaj strašnega. Ves dan smo spremljali poročila po radiu in skupaj poskušali razvozlati. Pozno popoldne smo šli v Amsterdamu narazen. Zelo sta bila prizadeta in šokirana.

Vračala sva se preko Münchna. V mestu je bilo čutiti napetost. Po križiščih in prometnejših točkah so bili postavljeni policaji v zeleno-rjavih dežnih plaščih in z brzostrelkami v rokah. Vzdušje je bilo prav moreče. Prav nič prijetno ni bilo, in kljub temu da sva si mesto nameravala ogledati, sva jo hitro popihala domov.

Končno sva se peljala z ameriškim avtomobilom. Takrat so bile to sanje vseh fantov naše starosti. Bila sva presrečna, saj kakšen dan s štopom ni šlo najbolj enostavno. Takšnih avtomobilov v Evropi takrat ni bilo, kaj šele, da bi ustavljali avtoštoparjem.

Skupaj smo si ogledali tudi Maduradam, maketo glavnih znamenitosti Nizozemske, ki je postavljena v okolici Den Haaga. Na fotografiji je sošolec Dušan, pred njim pa izraelski par.

Viri:

  • Dušan Slabe

Kraj: Den Haag, Nizozemska, Nemčija
Datum: september 1972
Avtor: Dušan Slabe
Zbirka: Dušan Slabe
Skenirano: 12. 7. 2007
Oblika: 135 negativ

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: