Skip to content

1976 Ljubljana – Zlati znak sindikata

15. 10. 2022

Ob 25. obletnici samoupravljanja na Jugoslovanskih železnicah je ata prejel Plaketo s poveljo. Podelil mu jo je Delavski svet Železniškega gospodarstva Ljubljana kot priznanje za dolgoletni prispevek pri rezultatih del, poslovanju in razvoju Jugoslovanskih železnic. Kratko povedano – ker je več kot celo delovno dobo hodil peš z Rakeka v Postojno in pregledoval progo, stražil železnico sredi gozda, kadar se je Tito peljal z modrim vlakom na morje, krampal na progi v dežju in vročini, kidal sneg pozimi »od jutra do sutra«, bil nikoli v bolniški in se ni pritoževal.

Ob tej priložnosti so izdali tudi knjigo z mnogimi slikami in malo zgodovinskega teksta. Besedilo je v slovenščini, hrvaščini, srbščini (cirilica in latinica) albanščini in madžarščini. Samoupravljanje je bilo na železnici uvedeno štiri leta kasneje kot v ostalem gospodarstvu. Je imel vlak zamudo. Po uvedbi samoupravljanja pa so železnice zabeležile svoj največji tehnično-tehnološki napredek. V petindvajsetih letih je več kot štiri deset tisoč železničarjev obiskovalo šolo za samoupravljalce. Tudi ata so nagovarjali, naj gre v Kumrovško šolo. Vprašal je, če mu potem ne bo treba več na progi krampati. Rekli so da še in se za »šolanje« ni odločil.

Plaketa zlate barve z reliefnim napisom 25 LET SAMOUPRAVLJANJA, v cirilici in latinici, v petih jezikih, v spodnjem levem robu letnici 1954-1979; desno zgoraj znak in začetnici JŽ (Jugoslovanske železnice). Shranjena je v rdeči škatlici na preklop, na pokrovu je znak Jugoslovanskih železnic in številka 25, notranjost pokrova je bela, spodnji del škatlice rdeč.

Slika »zlatega znaka« je tudi spodaj na Plaketi. Znak je precej težak in če bil bil res zlat, bi bila jaz bogata, tako imam pa samo zlato srce in gobec. Ata je bil tega vesel, čeprav je vedel, da so jih podelili ogromno. Kljub veselju jo je spravil v kovček, v katerem je hranil vse pomembne dokumente. Vedno je rekel, da če hiša zagori, bo vzel le kufr in bo imel vse papirje s sabo.

Viri:

  • 25 let samoupravljanja na Jugoslovanskih železnicah. Izdala Direkcija Jugoslovanskih železnic, več avtorjev. Kraj in letnica izida nista navedena.

Kraj: Ljubljana
Datum: 1976
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 26. 9. 2021
Oblika: dokument, odlikovanje

One Comment leave one →
  1. Arne Kozina permalink
    15. 10. 2022 08:27

    Nekoč so bila tovrstna, lepo okrancljana priznanja, nekakšna režimska procedura. Čeprav so jih bili deležni številni, jim je večini, vendar pomenilo veliko. Predvsem tisto prvinsko, čisto človeško spoznanje, da jih je nekdo le opazil in to tudi pokazal. To je bilo ljudem zelo pomembno , a le za dušo seveda. Krampi, oziroma garanje, je ostalo. Tudi meni se je zgodilo podobno , ko sem se iz mladinske brigade vrnil z udarniško značko. Nihče mi ni verjel, da sem jo res “pridelal” in ne kupil.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: