Skip to content

1976 Begunje – S kitaro na polhanju

14. 10. 2022

Daleč nazaj v davnini, menda do takrat niti še vsi dinozavri niso izumrli, me je pred cerkniško Delikateso ustavil Cencov Janez in dejal:
»V soboto bomo imeli na Menišiji polhanje, pridi!«
»Ah,« sem rekel, »v soboto popoldne imam vajo z Odisejo.« »Pa pridite vsi skupaj po vaji!«
Bili smo v obdobju, ki se mu znanstveno reče interregnum, medvladje: z vojsko ali šolanjem smo zaključili, zavezan pa še nikamor ni bil nihče. Kot bikci na gmajni. In smo res šli …

Nekoč smo lahko v neki poljudnoznanstveni reviji prebrali, da so na Japonskem opazovali fižol in ugotovili, da raste hitreje in lepše, če v ozadju vrtijo Mozartovo glasbo. Oboroženi s tem znanjem, smo tudi mi poskusili vplivati na naš plen, polhe bo gotovo privabilo naše petje – če jih ne bodo Creedensi, jih bo pa Oliver Dragojević. Napredni način polhanja se lepo vidi tudi na fotografiji.

  • Janez Turšič – Cenc iz Begunj je ujel polha-kapitalca*, ga odrl in dal na raženj, vedoč da prepevanje ljudi zlačni. Zamišljeno gleda v ogenj, mogoče ga skrbi, če bo hrane dovolj, saj nas je bilo okrog ognja več, kot je videti na sliki.
  • Na kitaro igra Franci Zgonec iz Starega trga, basist in pevec pri skupini Odiseja. Na vrsti je kakšna hudomušna, mogoče “Frajlice zale, kam tako hitite …”, saj sta oba nasmejana in sta k pesmi dodala še malo teatra.
  • Prav na desni poje moj ljubljanski cimer in pevec skupine, Matjaž Žnidaršič iz Cerknice.

To je bilo naše prvo polhanje in še zdaleč ni bilo tako resno kot tisto prvo, o katerem smo že pisali. Šlo je bolj za pogovor in zabavo, smo pa tudi nekaj ujeli. Janez, njegov brat Mile in njuni najbližji so od takrat vsako leto priredili polhanje. Za nas, ki smo se kasneje razselili ‘po svetu’, je bilo to vedno prijetno srečanje starih znancev in prijateljev.

Od Hermana, Kraševca, ki ga poznam še iz študentskega naselja, pa sem na polhanju slišal naslednjo štorijo: »Dva mulca sva šla lovit veverice. Prijatelj je vedel, kje imajo duplo, pa me je poslal na drevo, naj eno izbezam, on pa da jo bo spodaj ujel. Ko priplezam bliže, skoči ena ven in hajd po deblu navzdol! Jaz pa zakričim:
– Ena beži dol, pa ne je lovit, ker je preveč stara … je že vsa siva!«

* Polh-kapitalec ne obstaja, ta je lovska, tisto na ražnju je domači kunec iz Cencove bio reje, kar ste seveda takoj ugotovili. Ampak učim se pisanja pri novih medijih: najdeš kar nekaj, malo našponaš, da se bralcem dvigne tlak, potem pa iz vsega skupaj ni nič. “BP, bodi pripravljen!” je govoril skavt Peter …

Slovarček:

  • Odiseja: rokerski bend iz Dolenje vasi, 1976-1977
  • Creedensi: Creedence Clearwater Revival, takrat zelo popularna ameriška rokovska skupina
  • cimer: sostanovalec, običajno v študentskih časih
  • skavt Peter: lik iz mladinske humoristične povesti Frana Milčinskega

Kraj: Begunje
Datum: 1976
Avtor: Bojan Štefančič
Zbirka: Bojan Štefančič
Skenirano: 7. 10. 2022
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d