Skip to content

Iga vas 1966/67 – 4. razred

26. 01. 2023


Fotograf Jože Žnidaršič je znal otrokom privabiti nasmeh na obraz. Navadno je rekel: »Glejte ptička!« Pa so se otroci sprostili in glasno nasmejali. Slikani so pred vhodom v šolo. V razredu je bilo 32 otrok – zelo številen razred. V četrtem razredu so imeli dve učiteljici. V prvem polletju jih je poučevala učiteljica Ivanka Kordiš, po njeni smrti pa je njen razred prevzela mlada učiteljica – začetnica in domačinka z Babne Police Ivanka Mlakar.

Učiteljevanja v Iga vasi se s ponosom spominja. Vse pomladanske mesece, kakor jim je čas dopuščal, so ti učenci hodili v peskokop v Kozariščah kopat pesek. Glavna gonilna sila je bil učenec Franc Ule iz Kozarišč. Denar, ki so ga zaslužili s peskom, so darovali za obnovo rojstne hiše slovenskega pisatelja. (Imena se ne spomni.) O njihovi dobrodelni akciji je pisalo v časopisu. Morda v Pionirskem listu. Na delovni učiteljski konferenci je učiteljica Silva Šepec, doma iz Iga vasi, ponosno dejala: »Lepo je, da se sliši pohvala o Podružnični šoli Iga vas po vsej Sloveniji«. Pohvalil jih je tudi ravnatelj Emil Mercina. Na njihovo dobrodelno dejanje so bili zelo ponosni.

Po končanem učiteljišču v Ljubljani se je v šolskem letu 1966/67 Ivana Mlakar por. Kranjc zaposlila na Osnovni šoli Cerknica. V prvem polletju je tu učila četrti razred, po smrti Ivanke Kordiš pa je na Podružnični šoli Iga vas prevzela njen razred do konca šolskega leta. Naslednje leto se je preselila v Grahovo in na Podružnični šoli 11. maj Grahovo učila tretji razred. Tu je poučevala do upokojitve. Najdlje je učila prvi razred (okrog 20 let). Poleg rednega dela v razredu je še 28 let opravljala delo vodje šole. Ves čas si je prizadevala za gradnjo nove šole v Grahovem. Želja se ji je izpolnila. Na dan upokojitve je bila tudi otvoritev nove šole. To je bilo 1. 9. 2001.

Na šolo ima lepe spomine in pravi, da je bilo učenje včasih prijetnejše kot danes.

 • Zadnja vrsta: Vinko Kranjc (Iga vas), Milan Ovsec (Kozarišče), Maks Strle (Babno Polje), Damjan Mlakar (Babna Polica), Darko Mlakar (Iga vas) in Branko Bavec (Kozarišče).
 • Druga vrsta: Milenka Grbec (Pudob), Nadja Čadež (Pudob, Darinka Pavlič (Iga vas) in Darka Ravšelj (Iga vas).
 • Prva vrsta: Ljubica Sluga (Pudob), Bojan Turk (Iga vas), Zalka Okoliš (Doljne Poljane), Vlado Drobnič (Viševek), učiteljica Ivanka Mlakar(Babna Polica) in Ivan Janež (Babno Polje).

 • Zadnja vrsta: Milivoj Sušanj (Kozaršče), Franc Troha (Babno Polje), Rajko Škrbec (Šmarata), Tone Janež (Babno Polje), Franc Ule (Kozarišče), Vinko Strle (Iga vas) in Slavko Turk (Iga vas).
 • Srednja vrsta: Ivanka Mlakar (Iga vas), Marija Repež (Kozarišče), Zdenka Konc (Babno Polje), Branko Plos (Iga vas) in Milan Tadić (Viševek).
 • Prva vrsta: Nadica Mihelčič (Viševek), Slavko Lekšan (Pudob), Rajko Ris (Kozarišče) in Martin Troha (Babno Polje).

Viri:

 • Andrej Kordiš
 • Ivana Kranjc

Kraj: Iga vas
Datum: spomladi 1967
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Jožica Šumrada
Skenirano: 13. 12. 2022
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. 26. 01. 2023 08:45

  Kako lepo jih je videti in povrhu še izvedeti za njihov podvig, ki si ga je kar težko predstavljati!

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: