Preskoči na vsebino

1951/52 Iga vas – V četrtem razredu, ob koncu šolskega leta

13. 04. 2023

Lep zgodnjepoletni dan je, morda zadnji dan pouka v tem šolskem letu. S svojo učiteljico Ivanko Kordiš so se pod jablano na vrtu igovske šole slikali tamkajšnji četrtarji za slovo od učiteljice in stare zgradbe, saj bodo naslednje leto že hodili v Stari trg na Državno nižjo gimnazijo.

Slikal jih je Vilko Filač iz Postojne. Ker je prišel tako daleč, je ob tej priložnosti najbrž obiskal in slikal vse razrede ob cesti od Postojne sem, mogoče tudi v Babnem Polju. Samo ugibam … Fotografiranje je bilo gotovo napovedano, saj so otroci posebno čedno oblečeni in počesani, četrti deček z desne v drugi vrsti si je celo privezal kravato – malo ohlapno, pa kaj zato. Deklice in učiteljica imajo v sandalih ali šolencih svetle nogavičke, na sebi pa bluzice in krila ali oblekice z gumbki, pa nič predpasnikov. Dečki imajo svetle srajce in kratke ali zavihane rokave in samo eden še kratke hlače z naramnicami, vsi drugi pa – kot veliki fantje, bratje in očetje – hlače s pasom. Dva sta oblekla celo prava moška suknjiča, čeprav je toplo. Nekaj deklic si je nadelo tudi verižice, ki so lahko darila krstnih ali birmanskih boter, družinska dediščina ali pa morda kar kramarsko blago s sejmarske stojnice – samo da je lepo … Fantovske frizure so tu in tam malo polizane, dekliške pa počesane na prečko, trdno spete ali spletene in okrašene z zapenci in pentljami. Skratka snažno, čedno, praznično in slovesno … Dragocena navada je to fotografiranje ob koncih šolskih let – slika za vse življenje ohrani trenutke iz mladosti, ki se ne vrnejo nikoli, če jih še tako obujamo.

Daleč v ozadju na levi se na sliki vidi nekaj ostrnic, vrhovi smrek in greben hriba, ki mu ne znam določiti imena; mogoče je skrajno južni del Racne gore?

Ena od deklic na sliki se spominja mnogih sošolcev s fotografije:

  • Spredaj sedijo od leve: Vanja Perušek, Ivana Žagar, Irena Mulec, Draga Grl, učiteljica Ivanka Kordiš, Marija Avsec, Marija Mulec, Malka Šega in Joža Groše.
  • Druga vrsta, tokrat od desne: Ivanka Plos, Milena ?, Francka Tomc, Vera Mlakar, ? Levec, Urhova z Dol. Poljan, Olga Ravšelj iz Viševka, Anica Jernejeva iz Kozarišč, ? Strle iz Kozarišč in Milena Truden.
  • Tretja vrsta, spet od leve; France Krapenc, štirje neprepoznani iz Kozarišč, Viktor Prevec, Lado Mlakar iz Iga vasi, trije neznani , morda iz Podgore, zadnja pa je Tinca Mlakar iz Kozarišč, Županova.
  • Četrta vrsta od leve: Jakše France, dva neznana, Jaka Truden, Kvaternik iz Šmarate, ostali neznani.


Mlada učiteljica je čez nekaj let usodno zbolela in zapustila poleg svojih treh otrok tudi šolarje, ki so jo zelo pogrešali.

Otroci so v igovsko šolo prihajali iz Iga vasi in zaselka Sige, Viševka, Vrhnike, Pudoba, Podgore, Vrha, Babne Police, Kozarišč in obojih Poljan. Jih je bilo res 37 v enem razredu?

Rojeni so bili okoli leta 1940, (skoraj) vsi doma ob pomoči krajevne porodniške babice. V šolo so hodili peš – bilo je za nekatere zelo daleč in naporno, a tudi polno dogodivščin in bolj ali manj veselega druženja.

Viri:

  • Malka Kandare, Stari trg, marec 2023, ustno

Kraj: Iga vas
Datum: junij 1952
Avtor: Vilko Filač
Zbirka: Malka Kandare
Skenirano: 8. 3. 2023
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
  1. Anonimnež permalink
    14. 04. 2023 00:53

    Pet deklic iz Kozarišč smo bile vse 41 letnice tako tudi Uletom France, Baštetov Ivan in Žagarjev. Sem vesela te slike samo spomini bledijo. Pozdrav iz Avstralije. Milena Truden

    Všeč mi je

  2. Anonimnež permalink
    14. 04. 2023 00:57

    Peti od leve je Uletov France

    Všeč mi je

  3. Anonimnež permalink
    14. 04. 2023 07:46

    Na tej sliki smo bili 41 letniki samo enih par 40. Nekje bi morala biti tudi Danica Urbiha iz Podgore ker sve bile istih let in obe rojeni v Franciji. Milena T.

    Všeč mi je

  4. Anonimnež permalink
    14. 04. 2023 10:24

    Na sliki v četrti vrsti ni Franc Jakše ampak njegov brat Jože Jakše.

    Všeč mi je

Dodajte komentar