Preskoči na vsebino

1939 Selšček – Žgajnarjevi

15. 04. 2023


Na tej fotografiji, ki jo je posnel Peter Naglič pred 2. svetovno vojno, je Žgajnarjeva družina v njihovem kotu – dvorišču. V ozadju se lepo vidi čudovito zgrajena Špolarjeva hiša, z lepim cvetličnim vrtom – gredo pred hišo. Desno v ozadju je Puličkov toplar – kozolec in del njihove hiše.

Na levi strani fotografije vidimo še del Čopče štale (družina je odšla v Ameriko in jih ni bilo več nazaj, kasneje je to kupil Žitnik). Ljudje so v dvajsetih letih 20. stoletja množično zapuščali kmetije in odhajali s trebuhom za kruhom, največkrat čez lužo v Ameriko. Desno je Žgajnarjeva hiša in del drvarnice.

V sredini na stolu sedi Žgajnarjeva Pepa, v naročju drži svojo hčerko Jelko. Zadaj stoji njen mož Tone Žgajnar, na levi je stara mati. Ostalih dveh deklic na fotografiji ne prepoznamo.

Tone Žgajnar je imel v Selščku svojo obrt – šuštarstvo. Delavnico je imel v ‘hiši’ – sobi s krušno pečjo, pri cesti. Kovači in šuštarji so bili včasih nepogrešljivi, danes pa sta žal oba poklica skoraj izumrla. Včasih je imela vsaka hiša svoja kopita, po katerih je potem šuštar naredil čevlje. Žgajnar je bil poznan šuštar, k njemu so hodili z vseh okoliških vasi, oče mi je povedal, da tudi naša teta Johana, ki je bila doma z Dobrove pri Ljubljani.

Slovarček:

  • kot: dvorišče
  • greda: cvetlični ali zelenjavni vrt
  • štala: hlev
  • šuštar: čevljar

Viri:

  • Slavko Armič
  • Jožko Meden

Kraj: Selšček
Datum: 1939
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Matjaž Šporar
Skenirano: —
Oblika: datoteka

No comments yet

Dodajte komentar