Skip to content

1975-1976 Rakek – 50 let vrtca (2)

26. 05. 2023

0b 50 letnici vrtca na Rakeku

Ob 50-letnici vrtca na Rakeku
September 1975

Leto 1975 je prelomno tudi pri varstvu najmlajših otrok, saj so začele delovati tudi »Jasli«. Samo delovanje je bilo pogojeno z zaposlitvijo ustreznega kadra. Tako je prišla v vrtec leta 1975 Verena Pegan medicinska sestra. V tem obdobju je bil porodniški dopust le okoli 4 mesece. Z odprtjem varstva v vrtcu za najmlajše je bil narejen velik korak.

Na fotografiji je skupinska slika takratnih malih nadobudnežev z medicinsko sestro Vereno, kuharico Danico in varuško Stanislavo. V ozadju že takrat EKO sušilec, poln tetra plenic. Vrtec je namreč v tem času imel le pralni stroj. Sušilni stroj so dobili kasneje.

Seveda, pa so dodatne plenice morali prinašati tudi starši, ki so lepo prepojene, obarvane in dišeče dobili ob prihodu po male nadobudneže za domov. Po dogovoru s starši je potekala tudi akcija za nabavo igrač. Tako je vsak od staršev »doniral« po dve igrači ali pa tudi več. Sicer je bilo sodelovanje zaposlenih v vrtcu, staršev in samega kraja v tem obdobju na zelo visoki ravni.

Zanimivo je, da so bile v prvem obdobju v belih oblačilih tako vzgojiteljice, varuške kot tudi kuharica. Kasneje se je ta praksa zelo spremenila. V belem je ostala le kuharica. Tudi najmlajši so imeli svoje uniforme, svetle (bele) pajacke.

* Franci Šivec, Suzana Rok, Darja Zwelf, Verena Pegan medicinska sestra, zadaj kuharica Danica Gorjan

* Prva vrsta: Petra Vukičevič, Urška Juvančič (danes vodja vrtca na Rakeku), neznan, neznan, neznan. Druga vrsta: neznan, neznan, Sandi Žorž in Stanislava Braniselj – varuška in še kaj.

* Še ena skupinska fotografija, malo so se premešali.

* Poleg kuharice Danice je njena hči Mojca, ki je v času počitnic prišla na pomoč pri delu v vrtcu, in varuška Stanislava Braniselj.

Danica je prišla v vrtec iz OŠ Unec na delovno mesto kuharice. Zato je bila vajena reda in čistoče, kar je prenašala tudi na takratne zaposlene. Leta 1982 je bila za dve leti prestavljena v kuhinjo vrtca v Cerknici, vendar se je na lastno željo že leta 1985 vrnila na Rakek, kjer je dočakala tudi zaslužen pokoj.

* Kuharica Danica, varuška Stanislava in medicinska sestra Verena

* Verena in v naročju mala Petra Vukičevič

Maj 1976 – Pogled v prostor modernega, lepo opremljenega in urejenega oddelka »Jasli« leta 1976

* Verena vodja oddelka, eden od dojenčkov in varuška Stanislava

Varuška Stanislava Braniselj, po poklicu pletilja, se je zaposlila v vrtcu leta 1972. Z letom 1975, z začetkom delovanja »Jasli«, pa je postala varuška v tem oddelku. Po pripovedovanju je svoje delo opravljala z vsem srcem in veseljem, z ljubeznijo do malih nadobudnežev. Nobeno delo ji ni bilo težko, kjer koli je bilo treba poprijeti za delo ali nadomestiti drugo sodelavko v odsotnosti je bila to Stanislava. Ker so imeli v začetku le en pralni stroj, je hodila zvečer nazaj v vrtec, da je zamenjala perilo v stroju. Bila je priljubljena tako med otroki, svojimi sodelavkami kot pri starših. Vsakemu je želela prisluhniti in pomagati. Mlajše sodelavke so jo klicale kar mama.

Prispevek je napisal: Miroslav Juvančič, maj 2023

Prispevek je napisal: Miroslav Juvančič, maj 2023.

Slovarček:

  • tetra: blago za plenice (tetra plenice)
  • pajacek: otroško oblačilo

Viri:

  • Verena Pegan
  • Danica Gorjan
  • Urška Juvančič
  • Vida Winkler

Kraj: Rakek
Datum: 1975-76
Avtor: neznan
Zbirka: Vida Winkler, Verena Pegan
Skenirano: 2. 4. 2023
Oblika: kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: