Skip to content

1953 Stari trg – Sošolke, letnik 1938, 1939 ali tam nekje

17. 06. 2023


Tako kot fante je Vinko Toni spomladi aprila ali maja 1953 (glede na neolistano drevje, je april verjetnejši) posebej fotografiral tudi dekleta iz razreda Nade Debevec na Nižji državni gimnaziji v Starem trgu. Na istem mestu kot fantje so, le zasukane so malo drugače. So del večje skupine, slikane pred internatom skupaj s tremi učitelji in prepoznamo jih lahko po obrazih in oblekah.

Zadaj se na sliki vidita stavba poznejše (?) “Železnine” in Kulturni dom s kinodvorano. Med sadnim drevjem in stavbama v ozadju stoji očarljiv dolg lesen plot iz ošiljenih krajnikov in kolov, še čisto nič polomljen … Dekleti v enakih oblekah, od katerih je ena najverjetneje Drobničeva oziroma Pajničeva Francka s Knežje Njive, je Vinko Toni tistega dne slikal tudi čisto posebej – sta ga prosili ali je bila pobuda njegova?Je tista, ki čepi v drugi vrsti prva z leve mogoče Silva Štirnova, tretja v isti vrsti pa Krajna Mira iz Pudoba? In tista, ki čepi tretja z desne v drugi vrsti Ivanka Štefetova iz Pudoba?  V zadnji vrsti druga z leve bi bila lahko  Zdenka Levec iz Bajerja in peta v isti vrsti Mija Šmitova iz Pudoba …

Nemočno gledam mlade obraze, od katerih se mi tu in tam kakšen zdi malo znan, a ime ostaja v temi.

Ravno dvajset jih je, skoraj pol oblečenih v svetle bluze s kratkimi rokavi in temnejše krilo, druge so v oblekah in jopicah, ena celo v angora jopici in druga v angora brezrokavničku, kar je  bilo tiste čase  do nezavesti moderno.

Zdi se, da so si nekatere že dale narediti trajno ondulacijo, trajno kodranje, ki ga je takrat obvladala Zofija Polak v svojem lokalu v Kovačevi hiši sredi Starega trga. Kje bi dekleta  dobila denar za ta precej dragi lepotni podvig? So njihovi kodri morda kar naravni ali pa le kratkotrajna posledica cenejše, celo  doma narejene vodne “trajne” na “pilotkih” ali zloženih trakcih časopisa? Vsekakor se zaradi frizur zdijo precej odrasle in resne, tako da me to na prvi pogled spravlja v dvome ali so res samo dijakinje. Po videzu in ugibanju imajo  kakih šestnajst let … Lepa mlada dekleta skratka, vse do zadnje.

 Slabo kaže s prepoznavanjem. Mogoče bo kdo od bralcev lahko pomagal. Upam. V nasprotnem primeru ostaja na sliki šopek mladenk v pomladnem dnevu davnega leta 1953, sedemdeset let nazaj. So ravno proti koncu šolanja? Kaj bodo zdaj same s sabo? Bodo lahko nadaljevale z izobraževanjem, se morda zaposlile, se poročile in ustvarile družino? Vse je odprto.

Viri:

  • T. Š., Stari trg, maj 2023, ustno
  • F. T., Stari trg, junij 2023, ustno

Kraj: Stari trg
Datum: april, maj 1953
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 25. 6. 2014
Oblika: negativ 135

2 komentarja leave one →
  1. 22. 06. 2023 08:09

    Kolegica Marta Hren mi sporoča, da je na sliki prepoznala vaščanko iz Begunj, Bibo Vadnjal, po domače Dehinčo, poznejšo učiteljico, poročeno Bavdek, ki je učila nižje razrede v Cerknici. Je zadnja desno v drugi vrsti, vendar ni jasno ali na celotni sliki ali (verjetneje) na prvem izrezu. Poleg nje je kodrolasa Mira Avsec (?), poročena Kandare, ki je pozneje učila matematiko na Poljanski gimnaziji v Ljubljani, rojena pa je bila nekje med leti 1934 in 1938.

  2. 22. 06. 2023 20:39

    Preverjeno: Biba Vadnjal Bavdek je zadnja desno v drugi vrsti na prvem izrezu.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: