Preskoči na vsebino

1979 Rakek – Izlet zaposlenih iz Vrtca Rakek (3)

24. 06. 2023


V letu 1979 so v organizaciji sindikata OŠ Jožeta Krajca, kamor je spadal tudi Vrtec na Rakeku, odšle tudi zaposlene iz Vrtca Rakek. Bil je klasičen izlet iz tega obdobja z nazivom »Po poteh AVNOJA«.

Tako so obiskali Narodni park Kozara, Jasenovac, Mošejo v Banji Luki, Drvar, Jajce, Titovo pečino in verjetno še kaj. Na vse udeležence je izlet pustil neizbrisen pečat.

Ljudmila (Milka) Modic varuška, Marija (Mija) Bavec vzgojiteljica, Stanislava Braniselj varuška, Angelca Mazi varuška, Danica Gorjan kuharica, čepi Verena Pegan medicinska sestra.

Angelca Mazi je končala šolo za varuhinje, v vrtcu se je zaposlila že konec leta 1972, torej je ena od prvih zaposlenih v vrtcu, kjer je delala vse do upokojitve leta 1998. Bila je priljubljena, vedno urejena in pridna sodelavka, vedno vljudna in pripravljena pomagati. Uživala je pri delu z mladim naraščajem, bila je prijazna in pozorna do otrok in staršev.

Krajši čas je bila zaposlena v vrtcu tudi Ljudmila (Milka) Modic varuška, ki se je priključila kolektivu leta 1979. Tu je dočakala tudi odhod v pokoj leta 1985.

Pred Mošejo v Banji Luki

Banja Luka je drugo največje mesto v Bosni in več kot štiri stoletja je bila mošeja Ferhadija ena njegovih dominantnih znamenitosti. Mošeja je bila, tako kot znameniti mostarski most, mojstrovina otomanske arhitekture 16. stoletja. Po legendi, ko je bila Ferhadija leta 1579 dokončana, je Ferhat-paša, ki je naročil delo, dal graditelje zapreti v minaret in jih obsodil na smrt, da nikoli več ne bi mogli narediti česa tako lepega. Toda neke noči so naredili krila in odleteli. Ferhadija je bila leta 1950 razglašena za kulturno dediščino in je bila do uničenja leta 1993 pod Unescovo zaščito Med vojno v Bosni (1992–95) v Banja Luki ni bilo spopadov, vendar je bilo mesto podvrženo namernemu in sistematičnemu etničnemu čiščenju. Sredi noči 7. maja 1993 so po naročilu oblasti Republike Srbske več stoletij staro mošejo Ferhadija razstrelili. Obnovljena in ponovno odprta je bila 7. maja 2016.

Mija Bavec, Stanislava Braniselj, Danica Gorjan

Drvar

Spomenik padlim borcem NOB v Drvarju na hribu Šobić zgrajen leta 1967. Spomenik so sestavljali štirje koničasti stebri, visoki 20 m iz litega betona in armature. Leta 1996 je bil uničen in porušen. Ta spomenik na kompleksu spomenikov v Drvarju v Bosni spominja na padle vojake in civiliste iz okolice, ki so umrli med narodnoosvobodilno vojno, zlasti med bombardiranjem mesta v operaciji Rösselsprung leta 1944, znani tudi kot Bitka za Drvar oz. »Desant na Drvar«.

Drvar pa ni občutil vse grozote 2. svetovne vojne, pač pa je tudi zadnja tako imenovana »bosanska vojna« leta 1995 ponovno prinesla vse gorje, ki ga prinašajo nepotrebne vojne. Danes so le še ostanki spomenika, ki nemo pričajo o nesmiselnosti vojn. Bratstva in enotnosti, ki ju je poudarjal Tito, ni nikjer več.

Roman Gorjan, Danica Gorjan, Stanislava Braniselj, Ljudmila Modic na eni od točk ogleda.

Marija (Mija) Bavec, Stanislava Braniselj

Marija (Mija) Bavec vzgojiteljica s končano vzgojiteljsko šolo, z dolgoletno prakso na področju nege in varstva otrok, je prišla na Rakek okoli leta 1976 iz vrtca v Postojni. Tu ji je takratni ravnatelj šole Franc Štefančič priskrbel stanovanje pri Mulcu, neposredno ob Vrtcu Rakek. Med tednom je stanovala na Rakeku, vikende pa je preživljala pri sestri dvojčki Avgusti v Ljubljani. Doma je bila iz Kozarišč. Kot vzgojiteljica je bila izredno strokovna, umirjena in zelo priljubljena pri sodelavkah, otrocih in starših. V pokoj je šla leta 1983. Vendar je žal umrla že leta 1987, stara komaj 62 let. Od nje so se sodelavke poslovile v velikem številu.

V kroniki Vrtca Rakek je ohranjeno zahvalno pismo sestre Avguste iz leta 1987.

Vsi trije prispevki ob 50. obletnici vrtca na Rakeku so le delček spominov na začetke delovanja vrtca in takratnih zaposlenih. Sledile so jim nove generacije vzgojiteljic in varušk, ki so pisale nadaljnjo zgodovino in s svojim znanjem dvignile raven predšolske vzgoje na višjo raven.

Če v začetku pisanja prispevkov ni bilo praktično nobenega gradiva, se ga je do danes nabralo kar zajeten kup. Upam, da nam bo skupaj z zaposlenimi in bivšimi zaposlenimi v vrtcu, starši in bivšimi varovanci uspelo pripraviti manjšo razstavo o delu vrtca od ustanovitve do danes.

Viri:

  • Verena Pegan
  • Danica Gorjan
  • Angelca Mazi
  • Franc in Danica Štefančič
  • Edo Lenarčič
  • Urška Juvančič
  • Vida Winkler
  • Vrtec Rakek Praznuje 30 let
  • Šolska kronika VVDO Cerknica, VVE Rakek

Kraj: Rakek
Datum: 1979
Avtor: neznan
Zbirka: Vida Winkler
Skenirano: 2. 4. 2023
Oblika: 4 fotografije in dokument

One Comment leave one →
  1. Tatjana permalink
    9. 07. 2023 09:19

    Ko sem se pred skoraj 41. leti zaposlila v vrtcu na Rakeku, sem spoznala vzgojiteljico Mijo. Take miline, mirnosti in pripadnosti vrtcu v današnjih časih ne srečaš zlepa. Res je, da so bili takrat kot pravimo “drugačni časi”. Veljala je avtoriteta in vrednote. Mija je delovala popolnoma mirno in tiho, nisem je slišala, da bi povzdignila glas, pa so bile skupine precej številčne in tudi otroci so bili živahni.
    Sedaj, ko sem po dolgih letih zopet brala pismo Mijine sestre sem se spomnila na Mijo, njene na roko napisane pedagoške priprave in na Mijino pisavo. Res sta morali biti s sestro povezani, saj sta bili tudi njeni pisavi identični.
    Ko se je upokojila smo se večkrat spraševale….kaj bo sedaj Mija brez “svojih” malčkov.
    Bil je zelo mrzel in vetroven dan, čeprav je pomlad že trkala na vrata, ko smo se z velikim spoštovanjem poslovili od nje. Meni bo za vedno ostala v dragem spominu.

    Všeč mi je

Dodajte komentar