Preskoči na vsebino

1931 Podcerkev – Neznanci za mizo

3. 09. 2023


Fotografija je iz zapuščine Franca Trudna, zato ugibam, da je mogoče nastala v Podcerkvi, nekje pri njihovi stari hiši, morda pri podaljšku na vzhodni ali severni strani, ker je v ozadju videti zid in rob nizke strehe, pokrite z bobrovci. Oseb na sliki ne poznam, še podobne se mi ne zdijo nikomur … Sta lepotica na desni in moški za njo par? Sta starejši ženski sorodnici? Kdo je mlada ženska z deklico?

Moral je biti poseben dogodek, da so ven v senco drevesa postavili mizo in jo pogrnili s kupljenim prtom, ki ima že malce zdelane resice. Za njo so postavili najbrž klop, spredaj pa iz šibja pleten razkošen naslanjač … Je miza s prtom mogoče gostilniška in prizorišče gostilniški vrt?? Ni mogoče reči.

Tudi obleke oseb na sliki so pražnške: obe starejši ženski imata na sebi nedeljski, morda židani obleki z belima ovratnikoma – eden je čipkast s temno pentljo spodaj, drugi, ob vratu ženske z zagorelim obrazom, na obleki iz drobno vzorčastega blaga, bel in podaljšan v kravato ali šal. Mlajši ženski sta oblečeni sproščeno: tista na levi v počez črtasto obleko brez rokavov, desna v naslonjaču pa v elegantno enobarvno s kratkimi rokavi in posebnim položenim ovratnikom s cvetom na njem. Obleko ji stiska širok bel pas s šnuadlnam, krasijo pa svetli gumbki po vsej dolžini; na nogah sijejo svilene nogavice in lični svetli čeveljci … A tudi brez vsega tega bi bila videti lepa, prijazna in ljubka.

Moški ob njej je prav tako oblečen bolj na lahko, poletno in sproščeno – nič suknjiča in kravate, odpet vrhnji gumb srajce … vsi pa so svobodomiselno razoglavi, tudi obe starejši ženski. Je bilo zelo vroče? Je kodrolasa deklica v precej razgaljeni oblekici pred črnolasko njena hčerka, nečakinja ali nič od tega? Pripada morda paru na desni?

So bili meščani na obisku v Podcerkvi, mogoče celo amerikanci? Videti je, da so radi skupaj, se dobro počutijo in se veselijo skupne fotografije …

Kaj pa, če ta slika ni Trudnovo delo, ampak je pripotovala od bog ve kje in bila dolgo pri hiši za spomin, potem pa jo je nekdo samo uporabil za vajo v lepopisju?… Nič podatkov, le vprašanja.


To pa je resnični razlog za pisanje o tej sliki: na njej je z lepopisno pisavo, ki je bila nekoč poseben predmet v osnovni šoli, dvakrat izpisano ime in celoten naslov Hlepinovih, ko so še živeli v stari hiši in stari državi. Na sliki sta zapisana kar dva datuma: 7. 7. 1931 in 1. 11. 1933.

Pisec je najprej izpisal naslov fotografovega brata Stanka Trudna s hišno številko 28 in datumom 1. 11. 1933 na prostor za naslov, saj je fotografija oblikovana kot razglednica.

Drugič je z isto pisavo ponovno napisano ime in naslov z dodatkom pošte, ki je bila tedaj v Starem trgu pri Rakeku in ne pri Ložu kot zdaj. (Je bilo tako zaradi najbližje železniške postaje, ki je bila na Rakeku?) in pod okrasno vijugo je dodano še ime državne upravne enote Dravske banovine ter datum 7. 7. 1931. Sledov, da bi bila fotografija kdaj v rokah poštarjev pa ni.

Zdaj se spet začne ugibanje: Je prvi navedeni datum poletni dan dogodka, ki je na sliki? Je drugi datum za dan, ko je nekdo na Vse svete pisal po sliki brez namena, da bi jo dal na pošto? Je s pereščkom in črnilom samo vadil lepopis? Je bil Stanko, ki je zapisoval svoje ime in naslov  ali nekdo, ki je Stankota poznal?

Glede na toliko vprašanj brez odgovora si mora bralec sam sestaviti zgodbo, ki se mu zdi najbolj verjetna ali všečna – nihče mu ne bo oporekal …

Slovarček:

  • šnuadln: (pasna) sponka
  •  židan: svilen
  • pražnški: prazničen

Kraj: mogoče Podcerkev
Datum: 1931
Avtor: Franc Truden (?)
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 20. 6. 2012
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Will Littke permalink
    4. 09. 2023 03:55

    Hello – this is Jennifer (Nylander) Littke, grandniece of both Frank and Stanko Truden – Hlepin. Thank you for this photo by Frank Truden, supposedly taken at or near the old Truden – Hlepin house #28, Podcerkev. Notice that the date on the postcard back is 1933 rather than 1931. Since Stanko Truden’s name is on the back of the postcard, I am guessing that the young woman on the right is Pepca, Stanko Truden’s future wife, and maybe her family. Possibly Frank Truden took the picture when the family came to visit. I visited Pepca Truden in 1976 and 2000, and have a picture of her taken around 1950. She had dark hair and was very good looking, so it could be her, but I am just guessing.
    Maybe someone else knows for sure………Jennifer (Nylander)

    Všeč mi je

  2. Will Littke permalink
    4. 09. 2023 05:37

    Oh, I see both dates on the back of the postcard, 1931 & 1933. Still a mystery……..Jennifer (Nylander) Littke

    Všeč mi je

Dodajte komentar