Preskoči na vsebino

1914 Evropa – Božič na bojišču

10. 12. 2023


Marija z detetom je obiskala vojake na bojišču. Vojak se je spoštljivo odkril in priklonil. Sprejel ju je odprtih rok. Ne tako kot v Betlehemu, ko ju z Jožefom ni nihče maral. Sliko je narisal Adam Setkowicz, poljski slikar.

Na božični večer in božič leta 1914 se je v strelskih jarkih prve svetovne vojne zgodil neverjeten, skorajda pravljičen prizor. Nemški in britanski vojaki ter manjše število francoskih so nehali streljati, zapustili strelske jarke in stopili na tako imenovano. »nikogaršnjo zemljo« med bojnimi linijami. Tam so se vojaki prijateljsko družili s sovražnimi vojaki, si izmenjavali darila (gumbe, čepice, manjše količine hrane, tobaka in pijače), novice, peli božične pesmi in na grozo poveljujočih celo igrali nogomet. Izmenjali so vojne ujetnike in imeli skupne pogrebne obrede.

Prvi znan primer se je zgodil v pokrajini Ypres v Belgiji. Nemci so prižgali sveče in lučke, jih postavili nad svoje strelske jarke in začeli peti božične pesmi. Kmalu so se pridružili Britanci. Na nekaterih delih so bile skupne božične maše v latinščini. Ponekod je premirje trajalo do novega leta. Ohranila so se pričevanja o tem, da so nekateri vojaki preveč popili in zaspali v sovražnih jarkih. Naslednje jutro so se opravičili tamkajšnjim »prebivalcem« in se vrnili na svojo fronto. Dogovorjeno je bilo, da bo premirje trajalo do polnoči. Razvleklo se je do naslednjega dne (Štefana), ker se Nemci niso hoteli vrniti v boje, Britanci pa niso hoteli streljati na nepripravljene nasprotnike. Menili so, da je to nečastno. Premirje ni bilo odraz upora ali mirovništva, temveč bojnega (viteškega) kodeksa, ki je bil še nekoliko prisoten v zavesti vojakov tistega časa. Po tem dogodku je vrhovno poveljstvo obeh vojska odredilo strogo prepoved bratenja s sovražnikom. Kasneje so bila še zabeležena premirja za božič in druge praznike. Primeri pa niso bili tako razširjeni kot tisti leta 1914.

Razglednico je izdal Rdeči križ avstro-ogrske monarhije. Dragonec Rihard Drole iz Travnika je 25. decembra 1914 pisal staršem: »Dragi stariši! Pišem Vam na bojišču, daleč od doma, ravno opolnoči. Sveti večer! Naša četa je prišla danes ob osmih s partulje. Ves dan smo bili v hudem ognju, proti večeru so nam začeli Rusi pošiljati božične darove – granate in šrapnele.«

Pismo je predolgo za objavo. Rihard piše še, da so bili v gozdu, in ko jih je zamenjala druga četa, so se umaknili v zaledje. Zaradi praznovanja svetega večera na bojišču so jokali vsi. V Skalniku, kjer so imeli tabor, so dali konje v hleve h kmetom. Vojaki so odšli v halupo po čaj, vanj nadrobili prepečenca in posedli okrog mize. Med jedjo so se pomenkovali, kako lepo mora biti tedaj doma. Ob desetih so šli k vojaški kuhinji, kjer je stalo božično drevesce. Okrašeno je bilo s svečami, nekaj patronami in prepečencem. Okrog njega je stal cel škadron. Ritmojster je imel kratek nagovor. Vojakom so razdelili nekaj čokolade in po dve cigareti. Skupaj so zapeli pesem: »Sonce šlo je za goro, bilo je tak žalostno …«. Potem so se vrnili na stanovanje. Tam jih je čakala božičnica. Miza je bila pogrnjena z belim prtom. Na njem je bilo seno, sveče, zataknjene v oves, in na vsakem vogalu hlebec rženega kruha. V skledah je bil riž, krompir in zelje, a vse je bilo nesoljeno. Po večerji so se pogovarjali, kako malo so prej cenili dom in domačo oskrbo. Nato so pokleknili okrog mize, molili in odšli spat v hlev.

Slovarček:

  • Adam Setkowicz: Rodil se je leta 1876 v Krakovu in tam študiral na Akademiji za likovno umetnost. Slikal je žanrske prizore iz življenja poljskega podeželja: vožnje s sanmi, lov, ljudske običaje, pa tudi gozdne pokrajine. Manj pogosto je slikal vedute krakovske arhitekture, alegorične prizore in slike na judovsko tematiko. Ustvarjal je predvsem akvarele in olja na platnu. Značilnost njegovih del so majhni formati. Sodeloval je z založbo Salon poljskih slikarjev, za katero je ustvaril božične in domoljubne razglednice. Umrl je leta 1945.
  • Skalnik: mesto na Poljskem
  • halupa: iz vej spletena bajta
  • škadron: eskadron – je bila osnovna vojaška taktična enota konjenice, ki ustreza pehotni četi oziroma bataljonu.
  • ritmojster: nekdanji stotnik

Viri:

Kraj: Evropa, nekje na fronti prve svetovne vojne
Datum: 1914
Avtor: Adam Setkowicz
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 26. 1. 2023
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar