Preskoči na vsebino

1921 Rakek – Pomožna objekta na postaji

2. 04. 2024


Po letu 1920 je Rakek, v skladu z Rapalsko pogodbo med kraljevinama SHS in Italijo, postaj mejna postaja Kraljevine SHS. Postojna je na drugi strani pripadla Italiji. Hitro je bilo treba na novo vzpostaviti množico novih zaposlitev na postaji, ki jih predtem ni bilo. Delovne pogoje je bilo treba zagotoviti za različne poklice znotraj železnice, pa tudi izven nje, kot so bili cariniki, graničarji, policisti, dacarji, špedicija ipd. Prostorska stiska je bila ogromna in so jo reševali na različne načine.

V Logatcu je tedaj stala lesena baraka, ki jo je Rakek veliko bolj nujno potreboval za reševanje prostorske stiske. Avgusta 1921 je bil v Ljubljani izdelan načrt lesene barake, ki je bila kmalu zatem razstavljena v Logatcu, prepeljana na Rakek in ponovno sestavljena. Postavili so jo tik ob vodnem poslopju, na levi strani proge Ljubljana-Postojna. Dimenzije barake so bile 22 x 6,4 m. Baraka se je uporabljala do konca 2. svetovne vojne, nato pa je bila porušena. Carinski postopki so se leta 1947 z Rakeka prestavili na novo mejno postajo Sežana.


Prostorska stiska na Rakeku je vplivala tudi na progovne delavce za vzdrževanje prog. Načrt skladišča za progovno sekcijo na Rakeku je bil izdelan na začetku leta 1940. Predvideval je gradnjo pritličnega zidanega objekta na tovornem delu postaje. Objekt je bil namenjen za vzdrževanje železniških prog, zato so bila v njem skladišče za les in gornjegradbeni material ter različni drobni inventar. Poleg tega je imel še sobi za progovne delavce ter stranišče. Dimenzije objekta so bile 20 x 5,5 m. Objekt je bil zgrajen in še vedno stoji tik ob dostopni cesti na železniško postajo, ki pelje preko zavarovanega cestnega nivojskega prehoda preko proge. V njem je urejeno stanovanje, ker železnica ni več potrebovala skladišča, je objekt prodala.


Detajl z razglednice Rakeka, ki jo je posnel Vekoslav Kramarič v obdobju med obema svetovnima vojnama. Največji objekt na fotografiji je vodno poslopje, ki se je ohranilo vse do današnjih dni. Pred njim stoji pritlična lesena službena baraka, ki je bila prestavljena iz Logatca. Pred njo pa se nahaja še odprta deponija premoga za oskrbo parnih lokomotiv. V sredini se nahaja postavljalnica III.

Slovarček:

  • SHS: kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev

Kraj: Rakek
Datum: 1921 in 1940
Avtor: Vekoslav Kramarič
Zbirka: Karel Rustja
Skenirano: 21. 1. 2015
Oblika: 2 načrta, razglednica

No comments yet

Dodajte komentar