Skip to content

1913 Rakek – Razglednica Vekoslava Kramariča

23. 08. 2012

Na tej lepi razglednici Rakeka še prevladuje oblije dreves. Danes jih je le še nekaj, je pa zato več hiš. Neka druga razglednica z istim motivom in drugim avtorjem, je bila poslana z Rakeka leta 1913 in tako sklepam o približnem datumu njenega nastanka.


____________________________________________________________

Tedaj je bil Rakek zelo razvit kraj. Vletu 1912 je dobil svoj prvi vodovod, zgradili so mitnico na začetku Rakeka. Do tega leta so tudi skupno pasli in imeli črednika. Kmalu pa se je pričela prva svetovna vojna in tudi na Rakeku je življenje za štiri leta obstalo.

____________________________________________________________

V ozadju vidimo cesto, ki pelje iz Dovc v Ivanje selo. Levo in desno od nje je danes polno hiš. V ospredju pa nejprej opazimo zvonik cerkve sv. Urha. Njabolj vidna hiša pa je Janeževa.
Sredi slike je ena majhna hišica in za njo gospodarsko poslopje. Na tem mestu je bila leta 1930 zgrajena Tavčarjeva hiša. Franjo Tavčar je bil špediter, bil pa je tudi liberalni prvak, ki je več let suvereno vladal na listi JNS (Jugoslovanska narodna stranka).Čisto zadaj pa vidimo z drevesi zakrito Gabrenjevo hišo. Tudi teh dreves ni več.
Levo zgoraj se vidi železniška postaja, v ospredju pa čuvajnica, ki je več ni. Stezica je bila bližnjica s spodnje na zgornjo cesto (takrat še niso bile poimenovane). Uporabljali smo jo še v sedemdestih letih, potem pa se je zarastla. Spodaj je Wimerjeva hiša in desno most pod železnico.
Onkraj ceste je lepo urejen vrt Viktorja Demšarja, nasproti njega Wimerjeva hiša in poleg nje Hribarjeva, zadaj pa Kovščeva (Kovšcava). Daljnovoda pa ni več.

___________________________________________________________

Kraj: Rakek
Datum: 1913 (podobna razglednica je bila poslana 1913 leta)
Avtor: Vekoslav Kramarič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, zbirka Vekoslav Kramarič
Skenirano:  9. 9. 2011
Oblika: datoteka

3 komentarji leave one →
 1. medvedd permalink
  1. 09. 2012 18:14

  Na izseku slike, kjer je opisana pot iz Dovc v Ivanje selo. Morda se motim, ampak na sliki je cesta, ki je pod Orlekom vodila in še danes vodi proti Uncu in je še danes ravno takšna, kar se poteka pod Orlekom tiče. Naprej proti Uncu pa so danes že prve hiše, ki ih na sliki še ni. A se je morda takrat po tej cesti, se pravi skozi Unec, hodilo v Ivanje selo?

 2. Ivanka permalink
  2. 09. 2012 15:43

  Meni se zdi, da je to cesta za Ivanje selo. Ne bom pa trdila, da imam popolnoma prav. Odsotnost današnjih stavb mi popolnoma zmede orientacijo. Naj še kdo drug natančno pogleda.

 3. Anonimno permalink
  17. 04. 2014 11:51

  Slavica Marija ima prav. Rakek je imel povezavo z Ivanjim selom skozi Dovce po tako imenovani Rumarci, kjer se je pred mostom levo cepila cesta v Ivanje selo sedaj je neprehodna. Povezava po kateri se vozimo sedaj jo prej ni bilo. Moti me izjava o Čuvajnici, to je bila Postavljalnica za kretnice in signale, mi smo ji rekli štamverk. Bili so trije.
  Ledra

Dodajte komentar

%d