Preskoči na vsebino

1935 Cerknica – Mesar

5. 04. 2019

n0005583 V kartoteki Slovenskega etnografskega muzeja je pri fotografiji opis: Mesar Anton Bavdek v svoji mesariji v Cerknici po 1930.

Neznani fotograf je naredil fotografijo okrog leta 1935. Mesnica, v kateri je nastala ta fotografija, leži ob vznožju Kostelinovega klanca v Cerknici. Zdaj je to Partizanska cesta.

Na strani 18 v knjigi Cerknica in njeni ljudje, ki jo je napisal Tone Kebe piše, da sta bila pred drugo svetovno vojno v Cerknici dva mesarja:

“Mesarja sta bila Franc Logar in Anton Bavdek. Oba sta imela dosti dela, kajti veliko mesa so kupovali ljudje, ki so prestopali mejo in si zagotovili majhne zaslužke …”

n0005583-001 Kot je že napisano je Bavdkova mesnica stala ob vznožju Kostelinovega klanca, Logarjeva mesnica pa je bila v centru Cerknice, kjer danes stoji “gozdarski” blok v soseščini Nikolovega frizerskega salona.

Neznani fotograf je ujel mesarja pri delu. Pravkar odstranjuje kožo iz glave živali. Mesar ima pri delu cigaret v ustih v roki pa oster nož.

Kraj: Cerknica
Datum: 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Etnografski muzej Slovenije
Skenirano: neznano (Etnografski muzej Slovenije)
Oblika: skenirana fotografija

4 komentarji leave one →
  1. Anonimnež permalink
    5. 04. 2019 09:23

    Mesarjevi psi so bili vedno veliki in rejeni saj so imeli zmeraj dovolj za priboljšek.
    Pa tudi nepogrešljiv lep štrajhar mesarju visi za pasom.

    Všeč mi je

  2. Milan Tr permalink
    5. 04. 2019 10:14

    Meso je bilo izredno pomembno pri kotrabantarskih podvigih, v takorekoč vseh krajih ob “rapalski meji” so mesnice rasle kot gobe po dežju. Skoraj podobno fotografijo- kopijo, hranim tudi sam in je nastala v 30 letih prejšnjega stoletja v Planini pri Demšarju.

    Všeč mi je

  3. Anonimnež permalink
    5. 04. 2019 15:28

    Tako snažni in čisti mesarji pri tem opravilu niso nikoli bili, vsaj ne do leta 1955 do koder mi sega spomin. Ta se je za fotografiranje nastavil lepo oblečen, mislim, da ima na sebi celo kravato. Čik v ustih tudi ne spada sem saj je pri tem poslu še kako potreboval obe roki.

    Všeč mi je

  4. 5. 04. 2019 16:34

    Ko sem se delal v Rutarjevem mlinu(takrat KZ Cerknica)nas je veckrat obiskal sin tega mesarja,Bavdkov Joze,ki je zivel doma v tej hisi.Vedno dobre volje in tudi kaksno salo je vedo povedal.Enkrat pa je v nekem pogovoru omenil oceta,da je vedno kupoval zivino od dolocenih kmetov,ki jim je zaupal.Namrec kupoval je zivino samo od hribovskih kmetov,ki je bila krmljena izkljucno z suhim senom in kvecjemu z dodatkom psenicnih otrobov(kot edini priboljsek).Po tem lahko sklepamo da je veliko dal na kvaliteto mesa,s tem si je pridobil zaupanje ljudi-kupcev in seveda tudi dosegel dobro prodajno ceno mesa.
    Toliko …

    Liked by 2 people

Dodajte komentar