Skip to content

1958 Begunje – Oljarna

31. 01. 2010

Oljarna s ceste

V oljarnah so pridobivali smrekovo olje. Z destilacijo smrekovih vejic so dobili gosto tekočino, ki so jo uporabljali v kozmetiki in kdo ve še kje vse. V istem času so v našem področju odprli kar tri oljarne  – v Begunjah, Cajnarjih in Dolenji vasi. Spomnim se, da so v Dolenji vasi za potrebe oljarne nabirali češarke.

Južni del

S prihodom sintetičnih arom je bilo konec dela za naše oljarne. Poskušali so jih preusmeriti v druge panoge, pa ni bilo pravih uspehov. V Begunjah so tako pridelovali jabolčne krhlje in suhe slive. Kaj je danes s temi oljarnami, pa ne sodi več na to stran.

Zadnja navodila

Ivan Lah in Miroslav Rožanec1

Fotografije so nastale še pred uradno otvoritvijo oljarne. So na istem filmu, kot je otvoritev, vmes pa je še en posnetek iz Begunj. Tako so posnetki nastali mogoče nekaj dni ali pa nekaj ur pred otvoritvijo, ki jo bom predstavil v kratkem.

Film je iz Vinkotovega kufra. Označen je z oznako “Avgust 1958 otvoritev oljarne, 1/2 filma

Dopolnitve 2.4.2010 Ivan Lah

1 Sprememba 27. 12. 2013

4 komentarji leave one →
 1. milet permalink
  1. 02. 2010 21:58

  Oljarna je vzor lepe gradnje v povojnih časih. Za pridobivanje olja iz jelke (hoje) in smreke so imeli velike kotle, kjer so prekuhavali in na način destilacije pridobivali olje. Olje je bilo zelo cenjeno, vendar je z razvojem sintetičnih olj cena drastično padla in zato so bile oljarne kratkega veka. Verjetno bi v sedanjem času naravno olje spet imelo “pravo” ceno.
  Na sliki “Zadnja navodila” je v vlogi “dirigenta” Ivan Lah takratni direktor KZ Begunje in pozneje zaposlen na Brest-u.
  Kot zanimivost, v oljarni v Begunjah so imeli tudi tuš kabine oz. kopalnico in vem, da so se hodili ob sobotah ljudje iz Begunj in okolice “okopat” in to so združili z družabnim dogodkom- klepetali so. Meni so se zdele ženske nenavadne v kopalnih plaščih ali jutranjkah. Prispevek Oljarne k higijeni . Bilo je zabavno in družabno.

 2. Anonimno permalink
  26. 12. 2013 17:07

  Poleg Laha je Miroslav Rožanec (Klemenov iz Begunj), ki je bil delovodja pri gradnji Oljarne.

  • 27. 12. 2013 08:13

   Hvala za dopolnitev. Podatek sem dopisal ob fotografijo.

 3. Anonimno permalink
  13. 12. 2016 16:39

  Nekaj časa je v Oljarni delal brat Miroslava Rožanca Janez Rožanec, moj stric iz Begunj. Verjetno v 60 ih letih. V oljarni so proizvajali čudovito smrekovo olje, ki smo ga uporabljali pri prehladu.

Dodajte komentar

%d