Skip to content

1950 Cerknica – Ziherletova hiša

7. 05. 2010

Šegova hiša 1

Tukaj je danes Šegova gostilna in trgovina. V času nastanka fotografije je bilo to na koncu Cerknice. Tu so bili travniki in pašniki. Značilen plot je bil postavljen z namenom, da je zadrževal krave.

____________________________________________________________

Hiši so rekli Ziherletova (ne Ziherlova)  hiša po Antonu Ziherle. Bil je prejšnji lastnik hiše. V njej je sam stanoval po vrnitvi iz Amerike. Spominjajo se ga, da je kadil cigare. Izročilo pravi, da je eden njegovih sinov bil podpredsednik v firmi Parker, drugi pa je bil zaposlen v tovarni helikopterjev.  (dodano 7.5.2020)

Cesta, ki gre danes skozi Videm za telovadnico, je bila takrat le pot, če ne zgolj steza. Videm je bil še čisto nepozidan.

Izrez 1

Avtomobilov še ni bilo, po cesti so hodile vprege. Kure so se tiste čase še hudo bale vseh vozil in so vrešče bežale pred redkimi avtomobili.Sledovi vpreg so vidni na makadamski cesti.

Vsepovsod so bile ograje in plotovi. Je pa res, da je bil vsak drugačen. Izgleda, kot bi  jih naredili iz prvega kosa lesa, ki jim je prišel pod roke.

Izrez 2

Videm je bil prazen. Nasproti  transformatorja  je stal kozolec, na mestu današnjega gosto pozidanega naselja pa je raslo sadno drevje. Dobro je videti staro Bajčkovo hišo za župniščem.Pot, ki teče iz Vidma proti Kamni gorici je starejša od Notranjske ceste, a je bila v tem obdobju bolj malo uporabljana. Po njej se je verjetno dalo le peš ali s kolesom.

Šegova hiša 2

Drugo fotografijo je Jože Žnidaršič posnel nekoliko stran od današnje Notranjske ceste. Tako je v objektiv zajel Šegovo hišo s cerkvijo v ozadju.Slivnica je gola. Edini gozd so predstavljali borovci nad bazenom. Danes je Slivnica v celoti poraščena.

Izrez 3

Na izrezu je Ziherletova hiša dobro predstavljena. Desni del je bil stanovanjski, levi pa gospodarsko poslopje.

Fotografij sta nastali zgodaj spomladi ali pozno jeseni, listja na drevju ni več. Na hiši lahko vidimo poznopopoldansko sonce.

Fotograf Jože Žnidaršič je zabeležil Ziherletovo – Šegovo hišo na dveh posnetkih, kar pomeni, da nista nastala naključno.  Ju je napravil med iskanjem primernega motiva? Da bi takrat kdo naročil fotografiranje hiše se mi zdi bolj malo verjetno.

Časa nastanka teh dveh fotografij nismo mogli določiti. V katerem letu je bila Cerknica takšna, pa ostaja za ugibanje še naprej.

Kraj: Cerknica
Datum: zgolj ugibanje – sredi petdesetih let
Avtor: Jože  Žnidaršič
Zbirka: Foto Žnidaršič
Skenirano: 30. 4. 2010
Skeniral: Foto Žnidaršič
Oblika: digitalna

No comments yet

Dodajte komentar

%d