Skip to content

1960 Dobec – Volk

27. 07. 2010
tags: ,
by

Ne spomnim se točno, katerega leta je to bilo, najbrž leta 62 ali 63. A na filmu je 60? Aha, no pol pa bo verjetno držalo.

V začetku novembra sem šel nad dobškim koritom proti cerkvi in opazil trop košut. Šel sem domov, zbudil očeta in sva šla nad košute s staro italijansko puško, s prirezano cevjo, ki je zelo dobro streljala. Jaz sem šel nekaj metrov višje, oče pa je počakal pri grmu, da mu bom pognal košute. Medtem ko sem čakal, da bodo košute prišle, da bi jih  usmeril k očetu, sem slišal strel. Šel sem pogledat in videl, da je oče ustrelil volka. Ustrelil ga je naravnost v čelo.


Ustreljeni volk je bil eden izmed zadnjih volkov na tem območju v tistem času. Ostala sta še dva, ki sta malo pozneje poklala nekaj ovc na Kožljeku. Pozneje so tudi ta dva ustrelili in od takrat v našem koncu ni bilo volkov. No, zdaj so jih spet naselili.

Ustreljeni volk je bil težak 45 kg in visok 75 cm.

____________________________________________________________

Tako je o očetu pripovedoval Miro Zrimšek, po domače Jurjev iz Dobca.  Marjeta in Boštjan sta ga obiskala 18. 7. 2010 in zapisala njegovo pripoved.

Lovec in plen

Fotografije so nastale pri zadnji hiši v Dobcu.
Na fotografijah je Mirotov oče Anton Zrimšek,  Dobec 20 , po domače Jurjev.

Oznaka filma

Vinko je te posnetke napravil z dvema fotoaparatoma. Tako je nekaj posnetkov na filmu leica formata, dva posnetka pa sta na filmu 6×6.

Izrez

Anton Zrimšek, strasten lovec. To strast je prenesel na sina Mirota.
Lovec je takrat za ustreljenega volka prejel nagrado. Po pripovedovanju Mirota Zrimška je oče za tega volka dobil “tri jurje”. Za ta denar si je žena kupila lep in drag plašč.

Slike lovca iz Vinkotovega kufra sem opazil šele po skeniranju. O njem in o dogodku nisem  vedel prav ničesar. Sprva sem mislil, da gre za ustreljenega psa, nikakor pa na fotografijah ni dovolj okolice, da bi lahko določil kraj posnetka. Da gre za pomemben dogodek je kazalo število fotografij na negativu. Vinko verjetno ni kar tako fotografiral z obema fotaparatoma. Tudi v Dobec je bilo takrat mogoče le peš ali s kolesom a Vinko je takrat že imel moped. Le kje je izvedel za dogodek? Lovec mu je verjetno še isti dan poziral.

Fotografijo sem posredoval znancem in prijateljem, da mi pomagajo pri iskanju kraja nastanka fotografije  in po možnosti še  imena lovca.

Prvi se je oglasil Janez, ki je hitro ugotovil, da ga spominja na Mirota Zrimška. Začuden je bil nad podobnostjo, saj je sprva mislil, da je na fotografijah kar Miro. Obraza se je spomnil tudi Mile in izbrskal iz spomina, da je bil lovec doma nekje iz Dobca. Janez se je s fotografijo podal na poizvedovanje in pri Meden Jožetu dobil podatke. Jože Meden je bil menda tudi v Dobcu tistega dne.

Potem je nekako steklo. Dokončala sta Marjeta in Boštjan, ki sta Mirota obiskala.

Kraj: Dobec
Datum: 1960
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Vinkotov kufr
Skenirano: 20. 3. 2010; negativ 6×6 skeniral: Foto Žnidaršič
Oblika: 135 in 120 negativ

2 komentarja leave one →
  1. Janez permalink
    27. 07. 2010 09:30

    Ja res Miro je izrezan oče, slikano je čisto na koncu vasi, mislim da je bila to tudi rojstna hiša in da so zu živeli.

  2. Andrej Kranjc permalink
    2. 02. 2015 14:16

    Zelo zanimivo. Jurjevega očeta se malo spomnim iz ranega otroštva, ko smo še živeli v Dobcu. Njegov sin Miro je bil res strasten lovec in občudovalec ter poznavalec narave. Večkrat mi je kaj povedal o svojih dolgih pohodih po Vinjem vrhu in drugod, posebno v zimskem času. Žal smo ga že pokopali. Na tretji sliki je res Jurjeva hiša, kjer še danes živijo. Na prvi sliki pa je leseno gospodarsko poslopje, ki tudi še stoji (čez cesto od hiše). Zdi se mi, da se da ob levem robu te slike, bolj zgoraj, zaslutiti dobško cerkvico.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: