Skip to content

1965 Lož – 15 letni Tonček v Kovinoplastiki Lož

17. 10. 2010

Tone Šumrada je prišel v Kovinoplastiko Lož mlad. Fotografija ga prikazuje pri delu na ekscenterski stiskalnici v Štancariji.

Pozneje je Tone zbolel in delal v Plastiki pri magnetofonskih kasetah, vesel pa je bil, da je kdaj pa kdaj priskočil na pomoč sodelavcem tudi pri drugih lažjih delih.

Rad je hodil po loških gozdovih, rad je med prijatelji zaigral na harmoniko iskreno slovensko pesem.

Tone je kasneje postal težak ledvični bolnik. Trikrat na teden je moral na dializo v Klinični center v Ljubljano.

Z delom ob prostih sobotah smo delavci Kovinoplastike Lož s polno mero solidarnosti zbrali sredstva za nakup dializatorja, z odločno akcijo pa premagali še kup administrativnih in birokratskih zapletov. Tonetova žena se je usposobila za medicinsko pomoč in strežbo pri dializi. Vesel je bil, da se je lahko dializiral doma v času, ki mu je najbolj ustrezal.

____________________________________________________________

Ker je Tone rasel večji del mladosti v revščini in ga je življenje peljalo skozi veliko trdih preizkušenj je bil skromen in zadovoljen človek. Od tod je bila svežina na njegovem obrazu in nasmeh, ki si se ga mimigrede nalezel in pozabiti na vso nejevoljo.

Tone je vedel, da ni zadrege iz katere mu njegovi sodelavci ne bi pomagali. Najsi je bila to odprava mehanskih napak na napravi za dializo, ki so ji bili  kos strokovnjaki v Kovinoplastiki Lož. Velikokrat je bila  dragocena že iskrena in bodrilna beseda.Vsakdo, kdor je občutil trden in hkrati topel stisk njegove roke, je  vedel, kaj Tonetu to pomeni.

Pri pisanju sem se opiral na zapis o Tonetu Šumradi v Glasilu Kovinoplastike Lož, december 1982, št.5.

Kraj: Lož
Datum: 1965
Avtor: neznan
Zbirka: Jožefa Šumrada
Skenirano: 26. 8. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d